Cifrele produc temeri. Țara este la ora actuală cel mai mare risc pentru UE. Tinerii socotesc că li s-a luat viitorul. Se va ajunge la ”Italexit”?

Lucrul nu a putut să-i treacă prin minte prim-ministrului Matteo Renzi: Italia preia comanda zonei Euro, dar se petrece într-un moment de stare foarte grea a economiei naţionale a statului. Este neliniştitor.

În loc să se ocupe de întărirea monedei euro, şeful guvernului italian, cu o guvernare dinamică, este restrâns de starea economică. Aceasta e pe cale să devină un focar al unei noi crize europene. Încă nu s-au evidenţiat elementele acestei crize de amploare, dar în ascuns mocneşte o viitoare explozie.

Pe 24 decembrie s-ar putea să asistăm la o înrăutăţire dramatică. În ziua respectivă vor avea loc alegeri. Este vorba despre reforma constituţională a lui Renzi, cu ajutorul căreia socialistul vrea să tonifice sistemul politic. În esenţă italienii stau în faţa unei întrebări, aceea despre cât sunt de pregătiţi să facă schimbări dureroase. Schimbările sunt necesare pentru a face ţara competitivă în viitor. Destul de puternică pentru moneda euro.

Îndoielile se măresc. A treia cea mai mare economie naţională a zonei euro a întrecut Grecia, cea care era permanent în criză financiară. Acest lucru e arătat de cele mai noi date ale casei Sentix, specializată pe analize şi verdicte financiare. Aceasta furnizează lunar factorul de coeziune monetară. Apoi, în octombrie s-a întâmplat un lucru îngrozitor: managerii financiar-bancari iau în calcul o ieşire a statului italian din UE, stat fondator al acesteia, lucru mai probabil decât în cazul Greciei.

Riscul unui Italexit, cum numesc investitorii această părăsire a zonei uniunii, este de 9,9%, faţă de un 8,5%, care indică pericolul ieşirii Greciei din UE, se afirmă într-un articol Die Welt.

Indicii Sentix arată cât este de probabilă la trecerea unui an, după evaluarea pieţelor financiare, ieşirea Italiei din zona euro. Cât de mult se va schimba situaţia în ţara din sudul Alpilor nu se poate hotărî însă numai pe baza evaluărilor investitorilor. Capitalul a ieşit masiv din Italia. Citând Banca d’Italia, pasivele ţării din sudul Europei faţă de sistemul european se ridică la o cifră-record de 354 miliarde de euro. În ultima perioadă s-a remarcat o retragere de capital importantă din Italia. Nici în anul de criză acută 2012 Italia nu a avut aşa o scurgere importantă de capital.

Economistul şef al Institutului pentru cercetări Economice, Hans-Werner Sinn, vede soldurile ţintă ca pe nişte indicatori pentru sănătatea uniunii monetare. În interviul pentru Die Welt el a avertizat că ”jumătate dintre italieni vor ieşirea din UE, este cel mai mare număr din populaţia unei ţări europene în care s-a pus această întrebare“.

NapocaNews