Un grup de persoane din diverse domenii de activitate din Republica Moldova își exprimă profunda indignare faţă de declarațiile publice ale mitropolitului Vladimir, eparhului Marchel, protoireilor Roman Pintilii, Ioan Grigoraș și altora din cadrul Mitropoliei Moldovei, care în mod public și sistematic se implică activ în viața politică din această țară. Aceștia s-au implicat în favoarea candidatului Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon prin acțiuni evidente de favorizare și susținere activă.

În replică, oamenii au lansat o petiție online unde sunt invitați să semneze toți doritorii pentru ca și Biserica Ortodoxă din Moldova să fie impozitată, transmite Unimedia.

„Reamintim că aceasta nu este primul caz cînd reprezentanți ai Mitropoliei Moldovei se implică în campania electorală: în mai 2014 Mitropolitul Vladimir s-a implicat în campania electorală pentru alegerile locale susținînd un candidat în competiție, pe Serafim Urechean, reprezentantul PLDM. Condamnăm faptul implicării Mitropoliei în politică, dar și discursurile pline de ură și instigare la dezbinare și ură socială prin intermediul cărora își arată susținerea. Condamnăm afirmațiile acestora, pline de exprimări misogine, sexiste, homofobe și discriminatorii”, se arată în petiție.

Semnatarii invocă prevederile Legii Nr. 125 din 05.2007 privind libertatea de conştiinţă, de gîndire şi de religie care stipulează în art. 15 alin (2) că „Cultele religioase şi părţile lor componente se vor abţine de la exprimarea sau manifestarea publică a preferinţelor lor politice sau favorizarea vreunui partid politic ori a vreunei organizaţii social-politice.”, motiv din care Biserica Ortodoxă, în special, este scutită de plata impozitelor la bugetul de stat și local (…) considerăm ilegal comportamentul acestor funcționari din organelor de conducere, liderilor Bisericii Ortodoxe, iar situația impune schimbarea politicii fiscale față de ultima.

Un grup de preoți, în frunte cu episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, a îndemnat vineri creștinii din Republica Moldova să se prezinte la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale pe 13 noiembrie și să nu o aleagă pe candidata Maia Sandu, spunând că ea prezintă un „pericol pentru Biserică” și că ar fi „stearpă”.

NapocaNews