Președintele american ales, Donald Trump, a anunțat joi numirea ca ambasador în Israel a lui David Friedman, un avocat care a afirmat că este nerăbdător să își îndeplinească misiunea „în capitala eternă a Israelului, Ierusalim”, atingând un punct foarte sensibil în regiune, transmite AFP.

„Intenționez să lucrez fără odihnă pentru a întări legăturile imuabile care unesc țările noastre și a face să avanseze pacea în regiune și sunt nerăbdător să fac acest lucru de la ambasada americană din capitala eternă a Israelului, Ierusalim”, a afirmat David Friedman, citat într-un comunicat al echipei Donald Trump.

Ambasadorul numit de Donald Trump reia astfel o promisiune de campanie a republicanului care a dat asigurări că Statele Unite vor recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului și își vor instala acolo ambasada în cazul în care va ajunge președinte.

Washingtonul, la fel ca majoritatea comunității internaționale, nu recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului și își păstrează ambasada la Tel Aviv.

„În calitate de ambasador al Statelor Unite în Israel, David Friedman va întreține relația specială care unește țările noastre”, a scris Donald Trump în comunicat, fără să menționeze amplasarea ambasadei.

„Este un prieten și un consilier de multă vreme”, a adăugat el. „Relațiile sale strânse cu Israelul vor susține misiunea sa diplomatică și vor fi un atu formidabil pentru țara noastră în timp ce ne vom întări legăturile cu aliații noștri și vom lupta pentru pacea în Orientul Mijlociu”, a mai scris președintele ales.

Numirea sa a fost imediat criticată de o asociație progresistă americană, J Street, care a denunțat alegerea „iresponsabilă” a unui „prieten american al mișcării de colonizare” din Teritoriile Palestiniene.

Senatorii americanii, care vor trebui să confirme această numire, „trebuie să știe că majoritatea evreilor americani se opun opiniilor și valorilor pe care le reprezintă această persoană”, a continuat organizația care se definește ca „pro-Israel și pentru pace”.

Echipa lui Donald Trump a anunțat în septembrie, după o întâlnire între omul de afaceri republican și premierul israelian, Benjamin Netanyahu, că Statele Unite vor recunoaște Ierusalimul drept „capitala indivizibilă a statului Israel” dacă va fi ales.

Consiliera sa Kellyanne Conway a reafirmat la începutul săptămânii, la un post de radio american, că mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim este „o prioritate foarte mare”.

NapocaNews

 

trump-promite-ca-daca-va-ajunge-presedinte-va-recunoaste-ierusalimul-drept-capitala-israelului