Sergiu Moroianu, soţul lui Clotilde Armand – numărul doi în ierarhia USR, a fost exclus din partid după ce a făcut niște dezvăluiri în spațiul public cu privire la activitatea partidului condus de Nicușor Dan în legătură cu susținerea comunității gay, a implicării lui George Soros și a lui Matei Păun, liderul de campanie care ar avea legături cu paradisurile fiscale.

„Dragi colegi, Alegerile au trecut. Am obţinut în Bucureşti mai puţin ca la alegerile locale. Tot efortul nostru de un an a rezultat în jumătate din scorul partidului de apartament PPDD în 2012! S-au comis abuzuri şi greşeli din partea „echipei de comunicare/campanie” coordonate de Matei Păun. Venit la USB iniţial ca voluntar, Păun urmează să fie plătit cu o sumă consistentă. Ştie cineva datele financiare ale serviciilor lui Păun? Comisia de Arbitraj i-a cerut în mod repetat lui Matei Păun şi echipei sale să-şi depună fişa de simpatizant USR”, a scris acesta pe Facebook.

El a adăugat că, verbal, Păun a fost de acord pentru el personal, însă a refuzat să dezvăluie până şi numele membrilor „echipei”.

”În fapt, Păun nu şi-a depus fisa de simpatizant. Un alt membru al echipei lui Păun este Mihai Poliţeanu, descris de Alina Mungiu-Pippidi drept fostul ei şofer personal, ulterior trecut în slujba Monicăi Macovei, în prezent şeful ONG-ului ‘Iniţiativa România’. Poliţeanu a plecat din grupul de voluntari USR în momentul când i-a fost cerută fişa de simpatizant. Ulterior, a fost recuperat în secret de Păun. Matei Păun este un personaj controversat. Nu ştim unde şi pentru cine a lucrat, ce avere şi surse de venit are, nici măcar ce cetăţenie are. Păun este susţinut în USR de Roxana Wring, apropiată de ONG-urile din reţeaua Soros, cea care l-a adus iniţial în organizaţie şi pe Poliţeanu”, a continut Sergiu Moroianu.

El menţionează că, în campania electorală, Păun a declanşat o campanie de denigrare şi sabotaj la adresa Clotildei Armand, ”principalul vector de imagine al USR în teritoriu”.

”Păun a asociat imaginea USR cu activiştii lgbt şi cu Soros, încercând chiar să-l disculpe pe Soros în loc să ne disociem viguros de el, tentativă patetică care a dus PSD la 50% din parlament şi USR sub 10%. Cer explicaţii biroului naţional al USR pentru tolerarea acestei situaţii în care o persoană străină de partidul nostru a atacat şi izolat persoana #2 din partid, a orchestrat campanii împotriva intereselor USR, a cheltuit discreţionar şi netransparent banii USR, în ultimă instanţă afectând grav şansele de succes ale USR”, a mai susţinut Moroianu.

Potrivit unui comunicat de presă al USR, acesta a fost exclus din partid ieri seara.

Aflată sâmbătă la Cluj-Napoca cu prilejul lansării cărții sale, Clotilde Armand a precizat că nu știe de excluderea soțului ei din USR.

”Probabil că decizia de a publica a lui Sergiu a fost greșită și decizia de excludere tot greșită”, a mai spus liderul USR.

În opinia ei, scandalul a fost provocat în primul rând de transparență, care face ca toate problemele să ajungă în spațiul public, de ”o problemă de bani” – n-au fost de acord unii lideri cu modul cum s-au împărțit banii din donații, ”n-a fost democrație cu privire la acest subiect”, și nu în ultimul rând, au fost probleme și ideologice, a existat un dezechilibru, oamenii au protestat, iar când n-au fost ascultați, au protestat public.

Clotilde Armand a fost luată la țintă de susținătorii USR după ce a afirmat că susține referendumul pe tema familiei tradiționale, inițiat de români.

Astăzi a refuzat să se exprime categoric pe acest subiect, menționând doar cu surâs amar că ”în ideea de democrație nu prea mai crede nimeni în afară de mine”.