Mă amuză amar scandalul politic autohton privind respingerea de către Klaus Iohannis a nominalizării PSD privind funcția de premier. Totul se învârte demagogic în jurul unor decizii luate de personalități politice independente și suverane care doresc un război politic pentru a impune un premier ”independent”. E halucinant cinismul gregar al lui Liviu Dragnea că-l acuză pe minoritarul lutheran Klaus Iohannis de xenofobie că nu a acceptat să o accepte pe Sevil Shhaideh la Palatul Victoria, fiind prima femeie musulmană premier în Uniunea Europeană, uitând să adauge că era fina sa și implicată în corporația constănțeană Nicușor Constantinescu alias Radu Mazăre. Nu mi-am putut abține un zâmbet la declarația lui Liviu Dragnea că SRI nu ar avea nimic de obiectat la numirea unei musulmance în funcția de premier a României. Parcă România ar fi țară independentă, nu colonie, și SRI ca serviciu integrat în alianța NATO și în sistemul secret al UE ar conta ce spune la acest înalt nivel. Tot acest conflict politic caragialesc vrea să pară că se desfășoară între oameni independenți cu orgolii și vrere proprie. În realitate să vă explic pe scurt refuzul marțial al lui Klaus Iohannis, care nu a oferit niciun motiv, de ce a respins un minoritar musulman ca premier al României. Acest refuz nu are nicio legătură cu religia lui Shhaideh, nici cu faptul că e minoritară, pentru că chiar președintele nostru e un minoritar în fruntea României, cu casa părintească în landul Bavaria. Vă spun că dacă Sevil Shhaideh era căsătorită cu un tătar musulman din minoritatea istorică dobrogeană, Klaus Iohannis nu ar fi respins propunerea și România, deși țară majoritar etnic românească de credință creștin ortodoxă, ar fi avut fără probleme un premier musulman, care ar fi dat lecții ”soroșiste” despre multiculturalismul și globalismul țării noastre față de țările occidentale și cele vecine afundate în ”orbanism”.

Adevăratul motiv al respingerii d-nei Sevil Shhaideh e pe motiv de… Putin. Soțul sirian al d-nei Sevil Shhaideh a fost călcâiul lui Achile privind propunerea lui iviu Dragnea, nu neapărat a PSD pentru că activul social-democrat sunt convins că nu a agreat propunerea inedită.Klaus Iohannis nu a putut ieși azi public să spună că aliații NATO și ambasada SUA au respins-o pe Sevil Shhaideh, nu că e musulmană, ci pentru că prin soțul ei poate fi un factor de vulnerabilitate regională. Decizia respingerii nu a luat-o SRI și Klaus Iohannis, ci forțe politice aliate mult mai puternice, în special SUA. Sevil Shhaideh putea fi incompatibilă cu funcţia de prim-ministru datorită soțului sirian. Premierul României devine, printre altele, şi vice-preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare al Ţării (CSAT), postură din care are acces la informaţii clasificate extrem de sensibile, referitoare la siguranţa naţională. Înainte de a accede în CSAT, premierul trebuie să obţină un „certificat de securitate“ emis de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS). Născut la Damasc, Akram Shhaideh are o diplomă în Agricultură obţinută în 1984 la Universitatea Tishreen din Siria şi a lucrat în administraţia publică din ţara natală.

Factorul „de vulnerabilitate“ în cazul lui Sevil Shhaideh este căsătoria cu cetăţeanul sirian Akram Shhaideh (54 de ani). Acesta a sosit în 2010 în România, iar un an mai târziu era deja căsătorit cu Sevil (n.r. – Geambec pe numele de fată, Sumanariu după primul soţ – un medic român). Spre deosebire de alţi cetăţeni din ţările arabe care au venit în România la studii în timpul regimului comunist, au rămas aici şi au crescut profesional, Akram Shhaideh a studiat şi a lucrat doar în Siria până în 2010. Akram Shhaideh şi-a exprimat constant susţinerea pentru regimul sirian al Bashar al-Assad. În plus, pe contul de pe reţeaua Facebook, a distribuit un articol care premăreşte realizările liderului Hezbollah, organizaţie clasificată drept teroristă de către SUA şi UE. „Adevărul“ a publicat în exclusivitate o înregistrare video din 2012, în care Akram Shhaideh afirmă că în Siria nu se întâmplă nimic grav, deşi războiul izbucnise acolo de câteva luni. „Primeam telefoane de la prieteni din România care mă întrebau: ce se întâmplă aici? Nimic nu se întâmplă. Pe alte canale ca BBC sau France 24, destul de populare, arătau că se întâmplă lucruri aici. Şi eu le spuneam prietenilor mei că, de fapt, nu asta e realitatea“, declara Akram Shhaideh la o televiziune siriană, negând represaliiile violente ale regimului Bashar al-Assad împotriva civililor.

Pe surse, unii vorbesc de colaborarea foartă bună a lui Akram Shhaideh cu regimul dictatorului Bashar-al-Assad, care duce un război împotriva intereselor americane în Orientul Mijlociu și este un aliat fidel al Federației Ruse, care l-a ajutat să elibereze Palmyra și Alep.În concluzie un premier ca Sevil Shhaideh ar fi avut acces la documente clasificate NATO și UE, care prin soțul ei puteau ajunge la prietenii săi din preajma lui Bashar- al- Assad și deci la aliatul acestuia Vladimir Putin. Secrete românești, dar în special ale alianței NATO și din cadrul UE puteau ajunge la dictatorul sirian și apoi la președintele Vladimir Putin, care ar fi putut fi înformat direct de la cel mai înalt nivel dintr-o țară NATO? Deci respingerea lui Klaus Iohannis a premierului Shhaideh e pe motiv …de Putin. Nu cred că Liviu Dragnea va acționa pentru suspendarea lui Klaus Iohannis. El știe de ce a respins propunerea sa președintele dar nu o poate spune public. S-a văzut astăzi un Liviu Dragnea speriat și timorat la conferința de presă care blufa aruncând războiul politic pe probleme interne, realitatea fiind de fapt externă ce ține doar de interesele SUA și NATO. E cântecul de lebădă a lui Liviu Dragnea în politică. Activul PSD vrea la putere și pentru a guverna va face un compromis cu președintele Klaus Iohannis doar de dragul ciolanului, fără propuneri inedite de soție de cetățean sirian, apropiat de regimul dictatorului Assad.

Ionuț Țene

sevil-465x390