Un al treilea transport conținând 35,5 milioane de bilete de 500 de bolivari a ajuns marți în Venezuela, a anunțat Banca Centrală, dar noile bancnote rămân de negăsit pentru oamenii de rând, transmite AFP, potrivit independent.md.

„Tocmai au sosit de la Stockholm 710 cutii cu bilete de 500 de bolivari”, a declarat la postul național de televiziune vicepreședintele Băncii Centrale, José Khan.

În această țară lovită de cea mai gravă inflație din lume (475% în 2016, potrivit FMI), președintele socialist Nicolas Maduro a provocat o surpriză în decembrie anunțând retragerea în termen de trei zile a bancnotelor de 100 de bolivari (0,15 dolari la cursul de schimb cel mai ridicat), biletul cu valoarea cea mai mare și cel mai folosit în țară.

Șeful statului și-a motivat decizia invocând existența unei „mafii” internaționale ce ar fi condusă de Washington pentru a strânge mari cantități de bancnote și a sufoca astfel economia Venezuelei.

Măsura s-a transformat însă într-un haos monetar, din cauza întârzierii livrării noilor bancnote, fapt ce a dus la o penurie de bani lichizi, lungi cozi de așteptare în fața băncilor și violențe care s-au soldat oficial cu cel puțin trei morți. Confruntat cu nemulțumirea populară, Nicolas Maduro a fost constrâns să amâne retragerea bancnotei de 100 de bolivari.

Aceasta va fi în vigoare până marțea viitoare, lăsând ulterior loc unei noi serii de bancnote de 500 până la 20.000 de bolivari, semn al inflației galopante.

Marți însă noile bancnote erau de negăsit, în pofida încărcăturii sosite din Suedia.„Absolut nimic, deocamdată nu le-am văzut”, a declarat Nicolas Flores, 40 de ani, vânzător ambulant pe o stradă din capitala Caracas. „Bancnotele care au ajuns reprezintă cu puțin peste 5% din cele pe care le retrag din circulație”, a explicat economistul Asdrubal Oliveros.

NapocaNews