Marea Britanie vrea sa-si doteze armata cu o arma revolutionara: tunul cu laser. Ministerul britanic al Apararii a achitat deja 30 de milioane de lire sterline pentru productia unui prototip.

Oficialii vor sa vada daca aceasta tehnologie ar putea aduce beneficii fortelor armate, iar o demonstratie a noului sistem ar putea avea loc in 2019, arata BBC.

Daca testul va fi unul de succes, primele tunuri cu laser ar putea intra in functiune pe la jumatatea anilor 2020.

Prototipul, care va fi construit de un grup de firme europene, va fi evaluat dupa capacitatea de a identifica si urmari tinte, la diverse distante si in conditii meteo variate, atat la sol, cat si pe apa.

Peter Cooper, de la Laboratorul de Stiinta si Tehnologie in Aparare din UK, a spus ca noul sistem ar putea insemna „un raspuns mai eficient la amenintarile emergente cu care s-ar putea confrunta fortele armate britanice”.

Un purtator de cuvant al Ministerului Apararii din UK a declarat ca tunul cu laser nu este dezvoltat pentru a combate vreo amenintare specifica, ci pentru a vedea daca o astfel de arma ar putea fi de folos armatei.

Tunurile cu laser, la care si americanii lucreaza de decenii, pot fi folosite pentru a distruge avioane fara pilot, rachete, bombe si alte astfel de echipamente.

NapocaNews