O parte a României „este Ungaria”, iar o altă parte „este Moldova”, aceasta este afirmația președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, făcută cu ocazia vizitei pe care o efectuează în aceste zile la Moscova, care a cuprins întâlnirea dintre acesta și omologul său rus Vladimir Putin. Președintele Rusiei i-a oferit în dar lui Igor Dodon o hartă a Moldovei Mari, unde jumătate din teritoriul României aparține Moldovei, iar restul, Ungariei. În timp ce oficialitățile de la București tac, Partidul România Unită are prima reacție fermă în acest caz, prin vocea liderului PRU Cluj-Napoca, Bogdan Ungureanu.

NapocaNews: Cum stă România la scară internațională?

Bogdan Ungureanu: Geopolitic suntem într-un spațiu care trebuie să ne dea de gândit. Acum trebuie să ne ridicăm semne de exclamare, nu de întrebare. În jurul nostru sunt doar țări naționaliste, cum e Ungaria – cu poziție clară, a Moldovei poziție e clară, a Serbiei e clară, numai noi stăm și refuzăm să credem că lucrurile cele mai rele se pot întâmpla. Nu ne permitem să mai fim elvețieni, ”neutriști”. Ceea ce vorbeau Vadim și alții, se pare că se adeverește, devine o certitudine. Din păcate ardelenii – de acum încolo voi zice transilvăneni – și românii, trebuie să-și aducă aminte de sentimentul de naționalism. Nu mai trebuie să fim neutri.

Putem vorbi despre ce afirmă un pretins intelectual ca Patapievici, că trebuie să scăpăm de influențele lui Eminescu, dacă vrem să ne simțim europeni. Dar noi nu vrem să ne simțim europeni, vrem să ne simțim români. A ajuns în Republica Moldova la putere un președinte naționalist și primele semne deja se văd. Întrebarea mea este când românii o să înțeleagă că sunt în pericol, că deznaționalizarea noastră a început de mult și se pare că va continua. Nu ne permitem luxul de a mai aștepta. Pot să mai dau exemple multe altele cum este Patapievici, sau îl pot aminti pe Klaus Iohannis. Este inadmisibil ca toată Europa să treacă pe naționalism, America să treacă pe naționalism, Asia și Rusia să treacă pe naționalism și noi să avem un președinte care spune că îi pare bine că partidele naționaliste nu au ajuns în Parlament. Acest președinte ar trebui demis pentru că este clar sluga cuiva, știm cu toții a cui.

NapocaNews: Dodon spunea că dorește să orienteze Moldova departe de UE care este împotriva valorilor naționale ale poporului…

Bogdan Ungureanu: Are dreptate 100% și de aceea trebuie să ne hotărâm că nu suntem transilvăneni, munteni, dobrogeni, munteni, bănățeni, suntem români și dacă nu luăm o poziție fermă, vom fi împărțiți. Este clar și de ce nu s-au realizat autostrăzile care să lege Transilvania de restul țării. Dacă până acum toată lumea o știa, dar nimeni nu vorbea, acum s-a dovedit care este adevărul. Nu se vrea! Noi nu avem o atitudine. Dacă suntem naționaliști, ne vor ajuta ceilalți să ne facem autostrăzile. Dacă suntem europeni, ne vor ajuta ceilalți. Dar trebuie să vedem unde ne este granița. România e România, cum învățam la școală, își are forma unui buchet de flori.

NapocaNews: Cum trebuie să continue în contextul a ce s-a întâmplat în Moldova, relațiile dintre România și țara de peste Prut?

Bogdan Ungureanu: Din păcate aceste relații stau la îndemâna președintelui, dar acum Parlamentul trebuie să ia această problemă în propriile mâini, să ia o atitudine. Să fim fermi! nu putem să stăm doar și întotdeauna noi să nu dăm un răspuns, să nu deranjăm pe nimeni și să fim la mila tuturor.

În momentul de față trebuie însă rezolvată problema noastră de independență. După asta, când lucrurile sunt rezolvate, putem să ne mai gândim și în privința unirii cu Republica Moldova. Acum însă suntem pe cale să ne dezbinăm și nu ne mai putem permite să ne gândim la asta ca prioritate.