În articolele ce le-am scris până acum am susținut întotdeauna Biserica Ortodoxă Română și am combătut argumentele adversarilor ei. Însă nu am uitat să menționez de existența clerului corupt și de cât de mult rău fac acești preoți Bisericii, îndepărtându-i pe credincioși. Dar acum țin să spun, că asemeni majorității poporului român, nu pot fi de acord cu poziția Patriarhiei. În cazul de față nu știu dacă vorbim de corupție în rândul clerului sau doar de o greșeală gravă a reprezentanților BOR, mai exact că încearcă să se adapteze lumii moderne și implicit dictaturii corectitudinii politice. Cert este că Patriarhia susține construirea mega-moscheii de la București, în ciuda unei puternice opoziții din partea românilor.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a declarat că nu se opune ridicării edificiului islamic pentru că e a unui cult recunoscut oficial de către stat și pentru că a fost asigurat că nu e vorba de un centru de pregătire a unor lideri islamici. În primul rând, cultul islamic a fost recunoscut oficial de către politicieni, nu de către poporul român, nimeni nu a cerut părerea națiunii, așa cum ar fi fost democratic. Dacă statul recunoaște mâine satanismul ca religie oficială și se va dori ridicarea unui templu satanic, nu va spune Biserica nimic? În al doilea rând, cine i-a asigurat pe reprezentanții BOR că moscheea nu va fi un centru de pregătire a unor lideri islamici? Presupun că autoritățiile. Dar și în vest autoritățiile îi asigură pe cetățeni că luptă din greu împotriva terorismului, ca în paralel să încurajeze imigrația și să nu ia măsuri împotriva islamismului decât atunci când e prea târziu. În momentul în care mega-moscheea va funcționa, nici statul, nici Biserica, nici reprezentanții musulmanilor din România nu vor avea control asupra posibililor fanatici ce o vor frecventa și a ideilor radicale ce se vor dezvolta în jurul acesteia.

Să fi uitat reprezentanții Bisericii de cât de mult rău au făcut musulmanii în trecut românilor? Zeci de mii de femei și copii au fost luați ca sclavi de turci și tătari și convertiți forțat la islam. Timp de secole raportul de vasalitate față de otomani a stagnat dezvoltarea principatelor române. O mulțime de voievozi care s-au ridicat să lupte împotriva Imperiului Otoman, pentru libertatea poporului român, au plătit cu viața. Au uitat episcopii noștri de toate acestea? Au uitat de Brâncoveanu și de fii săi, martiri uciși de către turci pentru că nu au vrut să se lepede de ortodoxie? Au uitat de satele atacate de bande de turci și tătari, de bisericile și mănăstirile jefuite, de crime și violuri? Sau cumva cred că astăzi musulmanii nu se mai dedau la asemenea practici? Ce se întâmplă în statele musulmane și chiar în Europa Occidentală demonstrează că aceștia au devenit și mai extremiști decât în trecut.

Anul trecut românii și-au arătat opoziția față de ridicarea acestui edificiu în stradă și în mediul virtual. Mișcare naționalistă Noua Dreaptă, devenită între timp partid, a organizat câteva proteste de amploare împotriva islamizării României. Alte proteste au fost organizate de Cătălin Berenghi, militant anti-islamist care s-a făcut remarcat după ce a ridicat mai multe cruci pe locul unde urmează să se ridice moscheea și a îngropat câțiva porci acolo, porcul find considerat animal impur de către musulmani și tradiția islamică interzicând ridicarea unei moschei pe locul unde a fost îngropat un porc (deși Iusuf Murat, liderul cultului musulman din România, nu ține cont de asta). De ce nu țin cont reprezentanții bisericii de toate acestea? Ba chiar, în 2016, Patriarhia a numit protestele împotriva islamizării o provocare. Să se fi supus cumva corectitudinii politice, o ideologie anti-creștină ce promovează un multiculturalism artificial și o toleranță prost înțeleasă? În Occident, biserica catolică a îmbrățișat corectitudinea politică și susține primirea așa zișilor ”refugiați”. Dar ca aceștia, odată ajunși în Europa, să ucidă creștini și să distrugă biserici. De ce nu putem învăța din greșelile altora?

În timp ce Turcia, stat care finanțează ridicarea edificiului musulman în București, interzice construirea bisericilor creștine pe teritoriul său, iar din cele existente are grijă să închidă tot mai multe și să persecute creștinii, Patriarhia Română va primi dreptul să ridice o capelă la Istambul, nici măcar o biserică. Dacă era să vorbim de reciprocitate, cum se invocă, atunci trebuia ridicată o biserică enormă în Ankara, capitala Turciei, pe un teren donat de statul turc. Dar nici atunci nu s-ar pune problema de reciprocitate, că nici un creștin nu ar fi atras de noua biserică într-un stat musulman ce l-ar discrimina, în timp ce în capitala noastră or să vină zeci de mii de islamiști atrași de una din cele mai mari moschei din Europa.

Părintele Dumitru Stăniloaie, cel mai mare teolog român care trăit, scria în articolele sale despre strânsa legătură între spiritual și național în ortodoxie, despre felul în care Biserica Ortodoxă s-a identificat întotdeauna cu suferințele și bucuriile neamului, despre o preoțime naționalistă ce întotdeauna a luptat pentru interesul național. Astăzi poporul nu vrea o mega-moschee într-o țară creștină datorită fanatismului islamic. Ar fi normal că liderii BOR să fie alături de români în această chestiune. Dacă edificiul se va ridica, vinovați vor fi Victor Ponta și Dacian Cioloș, ultimii doi premieri ce s-ar fi putut opune, dar au susținut acest proiect, mai ales primul, care a donat pământul către comunitatea islamică. Vinovat va fi cultul musulman din România că nu se mulțumește cu moscheile ce le are și care sunt suficiente, dar în schimb vrea ridicarea unui mamut de beton ce va atrage imigranți. Vinovată e Primăria Sectorului 1, precum și Primăriei Municipiului Bucureşti, pentru că eliberarea certificatul de urbanism solicitat de beneficiarul construcţiei. Vinovat e statul turc și președintele Recep Erdogan pentru că finanțează ridicarea moscheii. Dar cât de lipsit de speranță va ajunge poporul român dacă chiar Patriarhia va susține ridicarea acestei abominații într-o țară ortodoxă?

Cred că Sfântul Sinod și Patriarhul Daniel ar trebui să încerce să se aproprie mai mult de poporul român, ascultând părerile credincioșilor de rând, nu doar a politicienilor, când vine vorba de islamizarea României. Să se uite ierarhii noștri la câtă moarte și mizerie a adus imigrația islamică în Europa. Cred că Patriarhia ar trebui să reconsidere poziția ce o are față de mega-moschee. Corectitudinea politică nu are ce căuta în Biserică, aceasta find un produs al dușmanilor creștinismului, a oamenilor fără Dumnezeu. În schimb să reflectăm asupra luptei împotriva islamului dusă de către strămoșii noștri, să nu uităm de mulțimea de martiri ce au murit pentru credința în Hristos, în fața invaziei musulmane.

Codrin Goia

Patriarhul-daniel-la-Sinaxa-panortodoxa-Sinod-panortodox_t