Serviciile secrete americane au dezvăluit că președintele rus, Vladimir Putin, a încercat să-l ajute pe Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale.Raportul declasificat este citat de BBC, care spune că Vladimir Putin a ordonat campania pentru influențarea alegerilor americane.

Raportul ar fi fost dat publicității (într-o formă prescurtată și declasificată) la puțin timp după întâlnirea dintre Donald Trump și șefii serviciilor secrete, în cursul zilei de azi.

La întâlnirea cu Donald Trump au participat directorul comunității naționale de informații, generalul James Clapper, directorul CIA, John Brennan, și directorul FBI, James Comey.

La finalul întâlnirii, Donald Trump nu a acuzat Rusia de interferențe în politica internă a SUA, ci a spus doar că rezultatul alegerilor nu a fost afectat, conform sursei citate.

Conform CNN, Trump a calificat întâlnirea ca fiind „constructivă” și a declarat că va crea o echipă care să combată atacurile cibernetice străine,

„În timp ce Rusia, China și alte țări, alte grupuri și persoane din afară încearcă în mod constant să pătrundă în infrastructura noastră cibernetică, a instituțiilor guvernamentale, a companiilor și organizațiilor, inclusiv a Partiului Democrat, nu există absolut niciun efect asupra rezultatului alegerilor, inclusiv prin faptul că nu a existat nicio manipulare a numărării voturilor”, a spus Trump, într-o declarație, la finalul briefingului.

Raportul arată că liderul de la Kremlin a avut „o preferință clară pentru președintele-ales Donald Trump”. „De asemenea, considerăm că Putin și guvernul rus au dorit să-l ajute pe președintele-ales Donald Trump, să-i crească șansele de a câștiga atunci când s-a putut, prin a o discredita pe secretarul de Stat Hillary Clinton și punând-o în contravaloare cu el, în mod nefavorabil”, scrie raportul.

Trump a insistat că hackerii nu au avut niciun impact asupra rezultatului alegerilor, ceea ce, de fapt, comunitatea de informații americane nu a acuzat nicio clipă. După ce congressmenii și oficialii serviciilor de informații și-au exprimat îngrijorarea referitor la denigrarea făcută de Trump la adresa serviciilor secrete americane, de data aceasta președintele-ales le-a lăudat.

„Am un respect enorm pentru munca și serviciile pe care le fac bărbații și femeile din această comunitate pentru națiunea noastră”, a spus Trump. El a promis că va înființa o echipă, în următoarele 90 de zile, care să găsească soluții pentru a opri hackerii străini.

Cu câteva ore înaintea întâlnirii, Donald Trump a ironizat serviciile secrete și a spus că nu există nicio amenințare, această poveste „este creată artificial și este o controversă comandată politic”.

După ce a câștigat scrutinul electoral din noiembrie 2016, Trump a pus sub semnul întrebării, de mai multe ori, serviciile secrete americane, care au sugerat interferența Rusiei în spargerea contului de email al lui Hillary Clinton și distrugerea campaniei fostei Prime Doamne.

Agenții ruși se pare că au trimis emailurile furate către WikiLeaks, în încercarea de a câștiga voturi pentru Trump.

NapocaNews