Încet, dar sigur, tot mai mulți lideri PNL se trezesc din mitul tehnocrației și marota partidului prezidențial. Principalul vinovat de prăbușirea în sondaje și la alegeri A pnl nu a fost rivalul obișnuit PSD, ci președintele Klaus Iohannis cu ”guvernul meu” tehnocrat, supranumit ZERO rezultate, împreună cu brațul civic înarmat de fițe și vorbe, și foarte puține fapte, USR. Pentru PNL a fost din punct de vedere electoral un dezastru susținerea unui guvern tehnocrat. Românii au identificat greșit incompetența premierului Cioloș, preocupat mai mult de interesele Bruxellului și salariile mari de la Banca Mondială decât de buna guvernare, cu PNL care l-a susținut până la capăt aproape sinucigaș politic. Cifra de la 20 sută la alegeri a fost rușinoasă și principalul vinovat e Klaus Iohannis de acest rezultat penibil pentru un partid istoric. Pe președinte l-a interesat doar ”guvernul meu” nu interesele politice și proiecțiile de guvernare ale PNL. Partidul brătienilor s-a identificat cu voința prezidențială, devenind în percepția publică un partid satelit al Cotroceniului. PNL l-a suținut pe Cioloș necondiționat fără să poată să-și impună propriu program de guvernare, care să fi cenzurat obediența premeirului tehnocrat față de interesele Bruxellului și mai ales ale Berlinului, uitând că de fapt trebuia să reprezinte interesele poporului român. O altă greșeală a PNL în campania electorală a fost asocierea cu USR. Acest partid care încă nu a depășit paradigma ong-istă a criticat permanent liderii PNL, dar aceștia, parcă nu ar fi primit acceptul de la Iohannis, au tăcut și au încasat înghițind în sec, lucru ce a creat impresia că liberalii sunt subordonați partidului prezidențial USR. Rezultatul USR la alegeri s-a bazat pe electoratul PNL care a basculat spre acești activiști agitați ca membrii unei secte politice noi apărute. În aceste condiții datorită identificării cu Iohannis, Cioloș și USR putem spune că PNL a obținut chiar voturi multe pe 11 decembrie 2016 . Odată cu criza ordonanțelor de urgență pe amnistie și grațiere PNL s-a implicat în protestele din țară fără să realizeze că politic de fapt făceau jocul președintelui Iohannis și partidului său favorit USR. În caz de alegeri anticipate USR cu sprijinul președintelui și al binomului ar fi avut vreo 30 la sută din voturi eclipsând un PNL aflat într-o criză identitară și ideologică vorba lui Crin Antonescu. În sfârșit liderii PNL au realizat că erau doar pionii sau ”nebunii” pe tabla de șah a lui Iohannis pentru USR ca să câștige alegerile anticipate și s-a retras din protestele stradale întorcându-se spre o dezbatere politică interioară în vederea viitoarei convenții naționale.

Primul semn de maturitate politică l-a dat paradoxal Alin Tișe, liderul clujean al partidului, care a realizat că principalul competitor și rival politic e USR care a căpușat electoratul de dreapta liberal. El a atacat dur lideri USR, fiind primul bărbat din fruntea PNL din ultimii doi ani: “Uitați-vă însă la acest partid nou, USR, în care fostul meu coleg de facultate, Mihai Goțiu, care înainte de a face politică ne spunea cum o să renunțe el la o parte din venituri și că nciodată nu o să poată să aibă venituri mari ca un parlamentar, acum are vreo 17.000 de lei salar pe lună și doarme în Parlament. Da normal că doarme, explică că a adormit pentru că era plictisit pe buget. Mă întreb dacă e normal, pentru că în loc să susții proiectele Clujului, să te bați acolo pentru cei care te-au ales, tu dormi. Hai să nu mai fim ipocriți. E strict problema dânsului, dar știți prea bine că au promis să fie altfel. Iar celălalt coleg de la deputați al luo Goțiu se bucură că mai merge să mai facă un dușuleț în biroul lui Goțiu.Acești oameni au primit 22% vot în Cluj-Napoca. Cu alte cuvinte, oamenii aceștia au promis clujenilor că vor fi altfel, și au ajuns să doarmă pe jos cu pancartele. Au ajuns să consume și noaptea curent în Parlament. Casa Poporului consumă curent cât un orășel mic într-o lună. Vă dați seama că o să trebuiască să meargă lumina și noaptea. Vor determina chjeltuieli suplimentare în condițiile în care acolo nu trebuie supravegheat noaptea PSD-ul pentru că Parlamentul trebuie convocat, nu se poate ca la Guvern să faci ședințe. Eu nu am înțeles de ce dorm ei noaptea acolo. În loc să te bați pentru proiectele regionale ale Clujului, și știu că întotdeauna puterea își impune punctul de vedere, ei dorm și explică că dorm pentru că s-au plictisit.Am fost coleg de facultate cu Goțiu, dar el a rămas în urmă față de noi. Mă deranjează că cineva spune că parlamentarii au salarii uriașe și nu fac nimic, dar vine aceeași persoană și face lucruri mult mai grave. Au distribuit inclusiv ziare cu noi în care spuneau că suntem hoți și nenrorociți, dar ei ce fac?”

E un semnal sănătos că liderii PNL revin la realitate și nu mai joacă piesa tehnocrată impusă de Iohannis în favoarea partidului protejat de binom. Până la urmă roata politică se întoarce, iar șeful USR, Nicușor Dan e urmărit penal de parchetul general pentru finanțarea ilegală a partidului și spălare de bani. Deci în teoria politică impusă de Iohannis pe scena publică că cei urmăriți penal sunt politicieni ”penali”, atunci USR are o mare problemă. Partidul prezidențial favorit de poporul justițiar din Piața Victoriei are un președinte ”penal” la fel ca mult huliții guvernanți ”penalii” Dragnea sau Tăriceanu. În mod normal strada din Piața Victoriei, care mai nou guvernează politica românească ar trebui să-l includă și pe Nicușor Dan printre ”penali” care trebuie înlăturați, că doar nu facem ”revoluția multinaționalelor” care să înlocuim niște ”penali” cu alți ”penali”, asta în logica lui Iohannis. Poate realizează și ong-iștii plătiți că penal e cel condamnat penal nu urmărit penal! Așa că PNL fiind un partid matur ar trebui să se concentreze pe alegerile interne și convenția din mai ca să aleagă la conducere o garnitură nouă și puternică, formată din bărbați politici, care să propună un program de guvernare liberal de dreapta și atunci în caz de alegeri anticipate are șansele să câștige democratic puterea și guvernarea, nu ca anexă pentru fantezii tehnocrate ale președintelui Iohannis, nici ca partid de căruță sau remorcă la partidul ”ong„ USR. Din informațiile mele, posibil ca Ludovic Orban să fie favoritul câștigării alegerilor interne din mai. E un bun orator și un liberal cu state vechi. Poate fi un nou început pentru o viitoare guvernare de dreapta de care România are nevoie, nu de experimente tehnocrate sau ong-iste ratate.

Ionuț Țene