Omul pe care Donald Trump il vrea ambasador al SUA la Bruxelles, profesorul Ted Malloch, sustine ca Grecia ar putea iesi din uniunea monetara, renuntand in acelasi timp la moneda unica europeana in favoarea dolarului american.

„Cunosc cativa economisti eleni care discuta cu cateva think tank-uri americane pe tema ‘dolarizarii’ economiei Greciei”, a declarat Malloch, citat de ziarul The Independent.

In opinia profesorului american, o astfel de miscare ar da fiori Berlinului, in contextul in care moneda euro pare tot mai slabita, iar Uniunea Europeana pare sa scartaie din toate incheieturile sub presiunea valului nationalist care acapareaza tot mai mult teritoriu in tarile din vestul continentului.

Grexit ar fi cea mai buna solutie pentru eleni, in conditiile in care situtia supraindatorarii tarii se dovedeste „nesustenabila” pentru economia Greciei, crede aspirantul la postul de ambasador SUA pe langa UE.

Tema iesirii Greciei din zona euro este una recurenta in discursurile recente ale lui Malloch, acesta afirmand inca de la inceputul acestei luni, intr-un interviu acordat Bloomberg, ca „din perspectiva unui economist, exista motive serioase ca Grecia sa abandoneze moneda euro”, titrează Bussines24.

Profesorul Malloch nu este nici un mare fan al Uniunii Europene si a monedei euro, prima fiind comparata de el cu o noua Uniune Sovietica care trebuie „imblanzita”, iar cea de a doua cu o valuta care ar putea sa se prabuseasca intr-un an si jumatate.

NapocaNews