Administraţia UDMR a oraşului Carei, judeţul Satu Mare, a pus în aplicare planul de ,,împădurire” cu brazi tuia jur împrejurul Monumentului Ostaşului Român plantaţi pe spaţiul verde.

Fiecare parte a Monumentului Ostaşului Român este atent marcată de câte un brăduţ. Perdeaua de tuia pe care administraţia UDMR o întreţine atent  este mereu împrospătată cu arbori noi când unul se usucă se plantează altul nou. Bine întreţinuţi  de fiecare administraţie, arborii tuia îşi ating scopul pentru care au fost plantaţi, cel de blocare a vizibilităţii frumosului şi impunătorului Monument românesc.

Monumentul Ostașului Român din Carei este înscris la poziția nr. 304, cod SM-III-m-A-05382, în “Lista monumentelor istorice”, actualizată prin Ordinul ministrului Culturii si Cultelor nr. 2314/8 iulie 2004.

În tot acest timp, busturile simbol ale etnicilor maghiari sunt atent îngrijite. Românii din municipiul Carei, plătitori de taxe şi impozite locale, solicită un minim de respect pentru  toate monumentele şi busturile româneşti din oraş.

Monument  de for public este creaţia sculptorului băimărean Gheza Vida şi denumit Monumentul Ostaşului Român. Proiectul realizat de celebrul arhitect Dâmboianu nu prevedea  nici un fel de vegetaţie în jurul acestui monument.

 Radu Ştefan

Sursa: Buletin de Carei