După ani de zile de uitare și ostracizări s-a făcut dreptate pentru eroina aviației românești Smaranda Brăescu, luptătoare neînfricată împotriva bolșevismului și comunismului rusesc în al doilea război mondial. Regina aerului este cetățean de onoare post mortem al municipiului Cluj-Napoca.

Pentru prima dată de la trecerea la cele veșnice pe 2 februarie 1948, când a fost înmormâmntată în secret la Cluj cu numele Maria Popescu,fiind condamnată de comuniști, s-a organizat un eveniment comemorativ în Cimitirul Central de către Asociația Aeronautică Cluj, ARPIA și aerodromul local.

La această manifestare comemorativă a participat și primarul Emil Boc, care a depus o coroană de flori în memoria eroinei aripilor românești. Emil Boc a susținut că memoria ”reginei aerului” trebuie cinstită la Cluj-Napoca, în viitor dorindu-se ridicarea unui însemn memorial în Cimitirul Eroilor.

Preşedintele filialei Cluj a Asociaţiei Române pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii Cluj, căpitanul comandor de aviaţie în rezervă Laurenţiu Buzenchi a declarat că organizaţia pe care o conduce face demersuri pentru a păstra cum se cuvine memoria acestei personalităţi a României şi a lumii.


Un preot a organizat și o sljbă religioasă în memoria eroinei aripilor românești.

În Cimitirul Central sunt îngropate osemintele celei mai mare femeie pilot din istoria aripilor româneşti. Smaranda Brăescu, (n. 21 mai 1897 – d. 2 februarie 1948) a fost prima femeie pilot din România, prima femeie parașutist cu brevet din România, campioană europeană la parașutism (1931) și campioană mondială (în 1932, cu recordul de 7.200 m la Sacramento, SUA). S-a născut în satul Hânțești, comuna Buciumeni, din județul Covurlui (interbelic), ulterior județul Tutova (interbelic), actual în județul Galați.

Smaranda Brăescu a comandat celebra ”Escadrilă Albă” pe frontul de est până la Stalingrad. La evenimentele publice îi plăcea să se îmbrace în ie românească.

NapocaNews