Sâmbătă, 18 februarie a.c., ora 18.30, la Parohia Ortodoxă Sf. Daniil Sihastrul din Collado Villalba (Madrid) s-a organizat o conferință cu tema ”Preotul Gheorghe Calciu și Valeriu Gafencu – Chipuri de mărturisitori în temnițele comuniste”. Invitați speciali au fost Preot Amfilohie Brânză – Mănăstirea Diaconești și jurnalistul Ionuț Țene din Cluj-Napoca.

Cu această ocazie s-a prezentat cartea ”Valeriu Gafencu. O biografie teologică a Sfântului Închisorilor” (Ed. Casa Cărții de Știință, Cluj) de Ionuț Țene.

În fața a circa o sută de credincioși români ortodocși din Spania, care au ținut să fie de față la manifestare, s-a prezentat importanța Sfinților Închisorilor în iconomia izbăvirii și mântuirii poporului român din perioada dictaturii ateiste a comunismului nivelator și rolul lor de exemplu moral și de demnitate națională.

Evenimentul a fost moderat de preotul paroh Ilie Tabarcia, care a subliniat importanța recuperării memoriei tinerilor mucenicii din închisorile comuniste, care s-au jertfit pentru libertatea creștină a poporului român și a neamului creștinesc.

Părintele Amfilohie Brânză a vorbit, cu ardoarea harismatică caracteristică, despre jertfa mântuitoare și răscumpărătoare a generației naționaliste interbelice, care prin sângele vărsat și mărturia fără compromisuri a Adevărului a salvat poporul român, pe calea mântuitoare a Învierii, de atacul diabolic al regimului bolșevic. Sfinții Închisorilor au împlinit un mesaj theandric. Starețul de la Mănăstirea Diaconești a esențializat rolul de model și simbol creștin din partea unei generații de excepție pentru neamul românesc al celor doi martiri ai gulagului comunist: Pr. Gheorghe Calciu Dumitreasa și basarabeanul Valeriu Gafencu. Jerfa tinerilor martiri din închisorile comuniste a fost asemenea primilor creștini din perioada persecuțiilor împăraților păgâni. Pentru mucenicii din închisorile comuniste valorile sacre: Biserica, credința, neamul și Hristos erau mai presus decât viața lor trecătoare. Acești mărturisitori din temnițele comuniste sunt sfinți pentru poporul român, chiar dacă oficial nu au fost, încă, canonizați.

Jurnalistul clujean Ionuț Țene și-a prezentat ”biografia teologică” a lui Valeriu Gafencu, care în ultimii ani a este primit și privit cu mare evlavie de către românii din Diaspora. Autorul a evidențiat că Valeriu Gafencu este mai iubit și mai bine receptat la românii din străinătate decât în țară, unde există încă o reticență neînțelească din partea unor structuri oficiale. Ionuț Țene consideră că Valeriu Gafencu este ”un sfânt popular, care a fost canonizat deja de neamul românesc”.

În perioada următoare, dosarul de canonizare a lui Valeriu Gafencu întocmit de Mitropolia ortodoxă a Moldovei va fi discutat de Patriarhia Moscovei.

Evenimentul a fost organizat cu binecuvântarea Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei în cadrul ”Anului comemorativ 2017: Mărturisitori ai Ortodoxiei în perioada comunistă”.

Valeriu Gafencu a trecut în brațele Domnului pe 18 februarie 1952 la închisoarea Târgu Ocna și a fost numit de Nicolae Steinhard în ”Jurnalul Fericirii” ca Sfântul Închisorilor.

NapocaNews