După organizarea unui concurs de idei, primăria clujeană a anunțat că va finanța lucrările de reabilitare ale monumentului. Turnul Pompierilor din Cluj va fi reabilitat în urma unui concurs de soluţii organizat de Primăria Cluj-Napoca şi Ordinul Arhitecţilor din România. Premiile puse în concurs depăşesc suma totală de 88.000 de euro. Câştigătorii au fost anunţaţi sâmbătă seara, 4 februarie, în prezenţa juriului competiţiei: arhitecţii Ligia Subțirică, Șerban Țigănaș, Szabolcs Guttman, Ionuț Radu Filip, Irina Meliță, Oana Bogdan și Adrian Hagiu și Florin Moroșanu, directorul Casei Municipale de Cultură. În urma selecţiei, au fost evaluate 25 de proiecte.

Aşadar, premiul I, reprezentat de valoarea estimată a contractului de proiectare, care se cifrează la 365.823 de lei a fost câştigat de proiectul care a intrat în concurs cu numărul 70, semnat de Vlad Sebastian Rusu şi Silviu Olănescu. Conform planşelor, o oglindă gigantică va fi montată în acoperiş.

De asemenea, prin acest proiect se va reabilita și pietonaliza strada Tipografiei, pe zona din jurul Turnului.

Expoziția tuturor proiectelor din concurs va putea fi vizitată până în 16 februarie 2017, pe strada Iuliu Maniu, nr.4.

Turnul Pompierilor a fost construit în 1574 în cadrul celei de-a doua incinte medievale de apărare a orașului. Inițial a purtat denumirea de Poarta Mică din ulița Săpunului.

Turnul și o porțiune de zid fac parte dintre puținele fragmente păstrate până astăzi din a doua incintă medievală de apărare a Clujului. Această poartă a supraviețuit deoarece în secolul al XIX-lea a fost înălțată și folosită până la începutul secolului al XX-lea de pompieri pentru supravegherea orașului, de aici provenind și numele actual.

NapocaNews