Noaptea trecuta, Jimmy Kimmel a prezentat la Dolby Theater din Los Angeles, a 89 – a ceremonie de decernare a Premiilor Oscar; asta pe stil vechi. Pe stil nou, dupa Golden Globe si BAFTA, a prezidat al treilea Congres de infierare a presedintelui Donald Trump. Sau, pentru post moderni, Ceremonia de Pedepsire a acestuia.

“Este important sa savuram acest moment”, le-a spus Jimmy Kimmel activistilor si militantilor nominalizati, sau nu, prezenti in sala, “Unii dintre voi vor urca pe scena si vor rosti un discurs care va fi ascultat de Presedintele Statelor Unite care, intr-un final, va trimite un mesaj pe Twitter, atunci cand se va duce maine dimineata la toaleta.”

Au urmat aplauzele furtunoase ale celor prezenti, care, de ceva vreme, sunt mai mult politicieni in lumea artei, decat artisti in cea a filmului sau in politica.

La cererea organizatiei pentru apararea drepturilor civice “American Civil Liberties Union”, activistii si activistele din organizatia de partid “Hollywood” au arborat la tinutele si rochiile Oscar De La Renta, Karl Lagerfeld, Versace samd, o panglica albastra in semn de solidaritate cu organizatia care a atacat in justitie hotararea lui Trump de a opri imigratia din 7 tari musulmane, dar nu si hotararea lui Obama de a nu-i mai primi in State pe cei care fug de dictatura comunista de la Havana.

Si pentru ca Trump este “presedintele albilor”, si are un cui impotriva imigratiei musulmane, “musulmanul Mahershala Ali” a obtinut Oscarul pentru cel mai bun rol secundar masculin in filmul Moonlight, al lui Barry Jenkins. Si daca Trump o va tine tot asa, “musulmanul Mahershala Ali” (asa ii spune mainstream media, asa ii spun si eu) va obtine la Congresul de anul viitor, Oscarul pentru cel mai bun rol principal, chiar daca va fi doar o voce intr-un film de desene animate.

Da, anul acesta Congresul s-a remarcat prin diversitate, facand uitata ceremonia rasista de anul trecut, cand Oscarurile au fost rusinos de albe. Pentru ca atitudinea lor a fost aspru criticata, Jimmy Kimmel a putut acum sa raporteze cu mandrie: “Anul trecut, Oscarurile au fost rasiste, dar multumita lui Donald Trump, anul acesta nu a mai fost cazul.” Asadar, premiile fiind acordate pe baza de profilaj rasial, diversitatea a fost la mare cinste. In afara de “musulmanul Mahershala Ali” ( ii zice presa), Viola Davis a obtinut Oscarul pentru cel mai bun rol secundar in “Fences”, iar Moonlight premiul pentru cel mai bun film in dauna condamnabil de albului “La La Land”.

Apropos de “profilajul rasial” – daca el este nu numai acceptat, dar si recomandat criticilor Academiei de Film, tot el este pus la zid atunci cand il foloseste politia! Ezra Edelman, laureat Oscar pentru fimul “O.J. Made in America” a dedicat statueta primita “tuturor victimelor violentei politistilor si a profilajului rasial.” Aplauze furtunoase nu numai pentru el, dar si pentru actorul Gael Garcia Bernal, care s-a prezentat drept “muncitorul imigrant mexican care se ridica contra zidurilor ce separa oamenii.” Asta nu-i din muncitorul Cartarescu, cu al sau “Din vina noastră oameni care fug de război ne mor la granițele apărate de ziduri”, ci apartine chiar proletarului mexican. De unde se vede ca marile spirite se unesc fara poduri, in ciuda zidurilor.

Presedinta Academiei, tovarasa Cheryl Boone Isaacs, si-a manifestat solidaritatea internationala cu artistii atinsi de masurile anti-imigratie luate de Trump, declarand ca “acestea fac din fiecare din noi adevarati militanti.” Declaratia nu respecta intru totul adevarul, pentru ca “adevaratii militanti” sau “activisti” se formeaza in America pe bancile madrasselor islamo- marxiste, care inca se mai numesc acolo, probabil in virtutea inertiei, universitati.

Pentru a-l sfida pe Trump, au fost invitati la Congres si unii dintre voluntarii sirieni ai “Castilor Albe”, care in Siria le acordau ajutor celor decapitati de jihadistii Statului Islamic, transportandu-i la groapa dupa descapatanare. Ucis de o drona, celebrul actor “Jihadi John”, care s-a remarcat in filmul “Decapitarea lui James Foley”, nu a fost din pacate nominalizat si nici invitat.

Tot pentru a-l sfida pe Trump, celebrul regizor iranian Ashgar Farhadi si actrita iraniana Taraneh Alidoosti au refuzat sa onoreze invitatia trimisa de organizatori. Dupa ce l-au facut albie de porci pe misoginul Trump, feministele din guvernul Suediei si-au aratat dispretul fata de masculul Rouhani defiland in fata lui in paltoane si cu perdele pe cap si inclinandu-se cu mana la piept.

Daca Trump nu va fi asasinat intre timp, asa cum isi doresc, deontologic, ziaristii CNN, Los Angeles Times si The Guardian, atunci va fi linsat iar, anul viitor, si la Golden Globe si la Emmy Awards si la cea de-a 90-a editie a Congresului Oscar. Si asa va fi mereu, pana cand exploatatorii, rasistii si xenofobii de americani vor alege un presedinte spre BAFTA proletarilor din Bel Air, Encino si Beverly Hills.

Bogdan Calehari