Guvernul olandez a decis să interzică aterizarea avionului în care se află ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu, care a anunţat că ajunge sâmbătă în Olanda pentru un miting privind consolidarea puterii preşedintelui Turciei, scrie Le Figaro.

„Autorităţile turce au ameninţat în mod public cu sancţiuni. Acest lucru face imposibilă găsirea unei soluţii rezonabile”, a anunţat Guvernul olandez într-un comunicat.

„Acesta este motivul pentru care Olanda a anunţat că retrage dreptul de aterizare” al aeronavei în care se află oficialul turc.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a spus că Olanda ar avea reminiscenţe „naziste” şi „fasciste”, după ce Guvernul olandez a retras sâmbătă dreptul de aterizare al aeronavei în care se află ministrul turc de Externe, relatează Reuters şi Le Figaro online.

Erdogan, apărător înfocat al reformei constituţionale supuse unui referendum prin care se doreşte consolidarea puterilor sale, a recţionat imediat, spunând că Olanda are reminiscenţe „naziste şi „fasciste”.

„Sunt reminiscenţele nazismului, sunt fascişti”, a declarat preşedintele turc, în cadrul unei reuniuni de la Istanbul. „Puteţi interzice ministrului nostru de Externe să zboare, dar începând de acum să vedem cum vor ateriza avioanele voastre în Turcia”, a continuat el.

Guvernul olandez a decis să interzică aterizarea în Rotterdam a avionului în care se află ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu, care a anunţat că ajunge sâmbătă în Olanda pentru un miting privind consolidarea puterii preşedintelui Turciei.

Cu toate acestea, primarul din Rotterdam a dat asigurări vineri că ministrul turc este liber să vină în oraşul său.

Mai multe oraşe europene au interzis participarea oficialilor turci la astfel de mitinguri.

Autorităţile din oraşul german Gaggenau au retras, pe data de 2 martie, autorizaţia pentru organizarea unei manifestaţii unde era programat să ţină un discurs ministrul turc al Justiţiei, Bekier Bozdag. Aceast eveniment avea drept scop să promoveze referendumul din luna aprilie prin care se doreşte consolidarea puterilor executive ale preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

„Practicile voastre nu sunt cu nimic diferite de practicile nazisze din trecut”, a reacţionat Erdogan atunci. „Credeam că naţional-socialismul din Germania s-a sfârşit, dar încă continuă”, a spus el mai târziu, potrivit agenţiei de presă Anadolu.

Premierul Olandei: Compararea olandezilor cu naziştii de către Erdogan „depăşeşte cu mult limitele”

Premierul Olandei, Mark Rutte, a declarat sâmbătă că afirmaţia preşedintelui turc, Recep Erdogan, în care olandezii sunt comparaţi cu naziştii „depăşeşte cu mult limitele”, relatează site-ul agenţiei Reuters.

„Este o remarcă nebunească, desigur”, a declarat Rutte. „Înţeleg că sunt supăraţi, dar acest lucru depăşeşte bineînţeles cu mult limitele”, a mai spus oficialul olandez.

NapocaNews