În după amiaza zilei de 20 martie, la orele 18 a avut loc la Casino Centru de Cultură Urbană Cluj expoziția de pictură a artistului plastic Ionel Federiga membru al Asociației Pictorilor din Cluj. Numărul mare de tablouri, majoritatea în ulei, reprezintă peisaje din natură, și natură urbană, introducând privitorul într-un spațiu de culoare și lumină. Printre picturile în ulei vedem și câteva portrete în creion și cărbune, ceea ce ne decoperă în Ionel Federiga și un bun portretist.

În invitația tipărită remarcăm textul scriitorului Constantin Zărnescu care scrie despre lucrările pictorului: “Deși “cumpătat“ întru complinirea sufletului, creatorul se observă pe el însuși ( se vizualizează, plastic), prin modelul histrionic-arlechin (umoristică și antică nuanță estetică ), pentru personajele vieții pasagere, trecătoare: vârste, perisabilitate, pecetluite de “legile proverbiale “ale Ecleziastului biblic.”

Pentru a nu-l contrazice pe scriitor pot spune că “modelul histrioric-arlechian” lipsește cu desăvârșire în tablourile expuse, probabil expresia aceasta a folosit-o ca metaforă pentru “Sentimentul elegiac”.

Al.Florin Țene