În luna februarie a.c., când a avut loc marea revoluție corporatistă și pentru interesele multinaționalelor a trecut neobservat un incident violent. Un grup de tineri patrioți români conduși de activistul civic Mihai Tociu, liderul grupurilor ”neamorganizat” și ”nusuntemmanipulați” de pe Facebook a intrat în rândurile manifestanților din Piața Victoriei cu un banner, care critica sugestiv ANAF, cel care ”terorizează” firmele și capitaliștii români: ”ANAF – de ce pentru străini ești soare și pentru români ești ploaie”? Imediat tinerii patrioți au fost apostrofați și îmbrânciți de către corporatiști, iar jandarmii i-au scos cu forța dintre demonstranți. A fost prima încercare de atragere a atenției că mitingurile erau organizate și manipulate și pentru interesele multinaționalelor și ambasadelor străine, care au transformat România într-o subcolonie. După acest incident în care de fapt s-a developat implicarea serviciilor secrete în ANAF și controlul la sânge a firmelor românești pentru slăbirea capitalului autohton, șeful SRI și-a retras agenții din această instituție, care părea că protejează doar firmele străine în dauna celor românești. Presiunea pusă pe firmele românești a cauzat uriașe prejudicii capitalului autohton, care a fost discriminat în ultimii ani în fața celui străin. Nu există prea multe exemple de firme străine controlate de ANAF sau de capitalist străin arestat pentru fraudă sau șpagă, doar firme și capitaliști români, fapt ce a creat în opinia publică ideea că doar autohtonii sunt verificați la sânge pentru stoparea dezvoltării unui capitalism național? Colegii de la publicația ActiveNews au publicat recent materiale de presă în care a reieșit clar controalele zilnice ale ANAF la patroni români într-un mall și inexistența lor pentru comercianții străini în aceeași locație.

Ceea ce până astăzi părea doar un subiect de presă alternativă, zilele trecute BNR a confirmat discriminarea firmelor românești în fața celor străine. BNR a atras atenția recent că firmele românești se plâng că sunt discriminate negativ, din partea statului, față de cele străine. ”Balanța de putere în economie după proveniența acționariatului va continua cel mai probabil să se dezechilibreze în favoarea firmelor cu capital actionar majoritar străin. Pentru păstrarea echilibrelor macroeconomice, fiscale și de stabilitate financiară, este nevoie în economie de o balanță echilibrată de putere între cele doua tipuri de firme”, se arată în studiul “Pregatiți pentru viitor? O nouă perspectivă asupra economiei României”. Acesta este realizat de trei specialiști ai Direcției de Stabilitate Financiară și Gestiune a Riscurilor din Banca Națională – Florian Neagu, Florin Dragu si Adrian Costeiu, conform ZF. Autorii împart companiile românești în trei categorii, incluse în evoluția economiei din perioada 1994-2015. Este vorba despre “veteranii de putere” – peste 50 de mii de firme care au mai mult de 15 ani vechime, cu crestere continua a cifrei de afacerii, valorii si numarului de angajati; companiile de elita ale României – aproape 12 mii de firme, care sunt cele mai productive; firmele de stat, care sunt intreprinderi cu rol strategic, chiar dacă mai au doar 4 la suta din economie. Toate aceste firme, incluse în “masa critica”, au nevoie de interventia autoritatilor publice, pentru ca unele dintre vulnerabilitatile cronice să fie remediate, iar companiile respective sa contribuie in mod decisiv la accelerarea creșterii economice. Companiile din aceste trei categorii au o concurență reprezentată de firme ce au un comportament mai lax în ce privește plata obligațiilor fiscale. Studiul mai arata ca, pe baza evolutiei din ultimele doua decenii, este puțin probabil ca România să ajungă curând la un nivel de dezvoltare apropiat de cel al zonei euro. “Planul ca economia României să devina o forta regionala sunt nerealiste, în condițiile în care firmele românești nu au reusit să treacă granița în mod direct, ci indirect prin relalizarea de exporturi”.Balanţa de putere în economie după provenienţa acţionariatului cel mai probabil va continua să se dezechilibreze în favoarea firmelor cu capital majoritar străin, consideră autorii, care susţin că structura masei critice de firme evoluează în această direcţie. Autorii recomandă autorităţilor să ofere acelaşi tratament firmelor cu capital majoritar autohton comparativ cu cel aplicat firmelor străine, deoarece numeroşi antreprenori din prima categorie se plâng de discriminare negativă din partea statului.

Instituțiile statului român, Guvernul în special, trebuie să înțeleagă că fără protecția și dezvoltarea capitalului românesc și promovarea firmelor românești, încurajate de o legislație flexibilă și fără controale ANAF făcute poate la țintă pentru interesele multinaționalelor și ambasadelor străine, România nu va ieși din subdezvoltare și periferia Europei. De câțiva ani, spre exemplu, Guvernul maghiar al lui Viktor Orban a dus o politică coerentă de încurajare a capitalului autohton, fapt ce a dus la succesul economic al Ungariei de azi, care nu mai are nevoie de finanțarea FMI și a altor organisme bancare internaționale. S-a dovedit statistic că o economie nu se poate dezvolta doar cu inserția capitalului străin și a multinaționalelor. Fără capital autohton și fără firme românești încurajate și protejate de statul român, nu descurajate se pare ca și până acum cu ajutorul unor instituții de forță, la comanda unor interese exterioare, România nu va putea ieși din coada clasamentului UE. Doar capitalul românesc bine dezvoltat și structurat pe producție și servicii va putea face din România una dintre cele mai dezvoltate țări din Europa și din lume. Numai să vrem noi, românii, și să fim conduși de politicieni și administratori cu simț patriotic, pentru a nu se mai cădea în capcana cântecului de sirenă mortal a unei economii de nișă, monopolizată doar de capitalul venit din afară, ce pe termen lung doar aduce subdezvoltare și control, dacă nu există și un foarte puternic segment de capitaliști români.Nu poate exista capitalism românesc fără capitaliști români.

Ionuț Țene