Cuișoarele sunt plante –medicament care tratează o varietate de boli. Acești muguri cu o aromă dulce- amăruie conțin : taninuri, betacaroten, flavonoide și în proporție de 90% eugenol, o substanță foarte activă, care combate inflamațiile, titrează Click.

Mai ales la trecere dintre anotimpuri, când vremea este instabilă și virozele ne pândesc la tot pasul, cel puțin din 10 motive trebuie să beneficiem de efectele curative ale cuișoarelor pentru a combate problemele de sănătate frecvente primăvara:

1. Prețioasa mirodenie era folosită în scop terapeutic din secolul al VII-lea. Medicii acelor timpuri foloseau cuișoarele ca panaceu, termen provenit de la numele zeiței de origine greacă, având rolul ipotetic de a vindeca bolile și de a prelungi viața.

2. Infuzia de cuișoare tratează infecțiile respiratorii ( răceala, gripa, sinuzita). Infuzia se prepară astfel: Într-o cană cu apă fierbinte, adaugă 3-4 cuişoare măcinate și lasă ceaiul să clocotească un minut; după aceea, licoarea se lasă la infuzat cinci minute. Adaugă un pic de miere și consumă infuzia cât este caldă.

3. Cuişoarele sunt plante aromate antioxidante foarte puternice; ele încarcă organismul cu energie și fortifică sistemul imunitar.

4. Ceaiul de cuişoare este un excelent calmant care tratează tusea, astmul, durerile de cap sau pe cele cauzate de măsele.

5, Uleiul de cuișoare este indicat în boli ale cavității bucale: afte, gingivite și dureri dentare. În aceste cazuri se folosesc tamponările cu ulei.

6.În sezonul virozelor, o cură de 14 zile pe lună cu compoturi şi cu sucuri de fructe, în care se adaugă câte două-trei cuişoare sub formă de pulbere, contribuie la creşterea imunităţii.

7.Infuzia de cuișoare este un remediu pentru afecțiunile digestive, precum colita de putrefacţie şi balonarea, având efecte antibacteriene, sudorifice şi calmante .

8. De asemenea, infuzia preparată din trei-patru cuișoare, băută seara, cu 15 minute înainte de culcare, combate insomnia.

9.Uleiul de cuișoare este un remediu foarte bun pentru hipertensivi (câte trei-patru picături de ulei se pun pe pâine și se consumă de două ori pe zi).

10. Uleiul de cuișoare este un excelent tonic pentru pielea uscată, obosită și pentru pungile de sub ochi.

NapocaNews