Cu sufletul ușor am ieșit din Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, unde cu ocazia anului comemorativ al apărătorilor patriei şi martirilor neamului în timpul prigoanei comuniste, Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (A.S.C.O.R.) a desfășurat ieri seara piesa de teatru Colivia Privighetorilor.

Tinerii au reușit să transpună cu succes tinerețea trăită profund, nu în libertate, ci în spatele gratiilor, prin scene inspirate din mărturisirile doamnei Aspazia Oțel Petrescu și ale domnului Dumitru Bordeianu.

Printre sutele de spectatori s-a aflat și ÎPS Mitropolit Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Scenele create de tinerii ortodocși au redat cu excelență o tinerețe trăită frumos, cu Dumnezeu, atacată de regimul comunist care încerca să scoată de la ei și ceea ce știu, și ceea ce nu știu, prin violență ieșită în comun, dar și prin recompense pentru cei care-și vând aproapele.

Violența în crescendo și modul de exprimare al cadrelor comuniste au șocat publicul și în același timp l-au făcut să râdă, amintind de adevărata putere a teatrului.

Piesa a reușit să capteze ore la rând atât atenția adulților, cât și pe cea a copiilor – lucru cu atât mai greu de obținut.

Gradul detaliilor în care a fost jucată autoritatea comunistă, care își pedepsea până și proprii membri care arătau milă, a reflectat un studiu intens în pregătirea piesei. Până și aranjarea scenei a arătat un profesionalism desăvârșit, mult miez în simplitate.

A fost o piesă de teatru despre care am avut impresia, după ce am petrecut doar jumătate de oră în oraș, că Clujul nu o merită.

Tinerii credincioși au oferit ieri o adevărată lecție „teatrologilor” înecați în bani, care organizează sute de festivaluri goale, superficiale. Și teatrul poate avea suflet, iar tinerii membri ASCOR merită cu sigranță un loc de vârf pe agenda anuală a Teatrului Național Cluj.

NapocaNews