Președinta filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor Români (USR), Irina Petraș a primit titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Cluj-Napoca”, consilierii locali au dat un vot favorabil proiectului de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din 4 aprilie a.c.

irina Petraș s-a născut în comuna Chirpăr din judeţul Sibiu, la 27 noiembrie 1947, Irina Petraş a absolvit Liceul Teoretic din Agnita (1954-1965) şi s-a format profesional la Facultatea de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai din Cluj (1965-1970). Obţinând titlul de doctor în litere (1980) cu o teza transformată apoi în debut editorial. A predat limba şi literatura română la Liceul Ady-Şincai din Cluj şi la Catedra pentru studenţi străini de la Facultatea de Filologie din Cluj-Napoca, unde predă până în 1985. A renunţat la învăţământ şi s-a angajat ca bibliograf la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca. După 1989, se dedică activităţii editoriale, mai întâi la Editura Didactică şi Pedagogică (1990-1999), iar apoi activează ca redactor-şef la Editura Casa Cărţii de Ştiinţă din Cluj (1999-2012), devenind un membru marcant al comunităţii civice şi intelectuale clujene, un excepţional organizator al vieţii literare de aici, o personalitate culturală care imprimă o valoare deosebită vieţii culturale clujene.

În anul 1990, Irina Petraş a participat la fondarea Societăţii Culturale Lucian Blaga Cluj-Napoca, fiind în prezent vicepreşedintă a acesteia. Din 2005, este preşedinta Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România. Este membra fondatoare a Asociaţiei Cluj-Napoca 2021 Capitală Culturală Europeană, devenită Centrul Cultural Clujean, şi membră în Consiliul director. Datorită spiritului ei organizator, în ultimii ani, Clujul devine – pentru câteva zile – capitala literaturii române contemporane cu ocazia Festivalului Naţional de Literatură. FestClu ajuns la a patra ediţie.

Irina Petraş a obținut numeroase premii: Premiul Uniunii Scriitorilor din România Filiala Cluj (de opt ori). Premiul Lucian Blaga al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1992); Premiul Salonului dc Carte Cluj (1993,1997); Premiul de excelenţă al revistei „Contemporanul. Ideea europeană” (2006); Premiul de excelenţă Radio-Mureş (2007); Premiul pentru critică al revistei „Poesis” (2007) etc. A fost nominalizată la Premiile USR pe anul 2011 şi 2013. în anul 2004, a fost distinsă cu Ordinul Naţional ..Meritul Cultural” în rang de cavaler, categoria A, iar în2010 – în rang dc ofiţer, în profilurile culturale schiţate, se afirmă despre Irina Petraş că este un intelectual şi un critic literar complet.

NapocaNews, Foto: Radio Cluj