Autoritățile din Austria au intrat în stare de alertă după ce apariția unei mișcări anarhiste a luat amploare.Peste 450 de polițiști au fost mobilizați în cadrul uneia dintre cele mai mari operațiuni pentru distrugerea unui grup, anunță presa austriacă. Acțiunea a survenit după ce mișcarea a intrat în atenția grupului parlamentar de la Viena.

26 de persoane suspectate de pregătirea unor acțiuni violente au fost arestate joi în cursul acestei ample descinderi a poliției, relatează Agerpres. Suspecții ar fi plănuit să răpească anumite persoane și să le supună unor procese în stil propriu. E vorba de politicieni, judecători și angajați ai băncilor.

Adepții acestui curent nu recunosc autoritatea statului, iar suspecții arestați joi sunt acuzați că și-au creat propriul „stat” clandestin, în numele căruia se pregăteau, printre altele, „să aresteze” și „să judece” aleși, judecători sau angajați ai băncilor, a precizat Parchetul din Graz, la finalul acestei operațiuni care a mobilizat peste 450 de polițiști.

Din mișcarea intitulată Staatenbund Oesterreich (Federația Statelor Austriei) fac parte anarhiști, neo-comuniști, dar și persoane cu credințe ezoterice.

Această grupare, apărută în 2014 în Austria Inferioară, cunoaște în ultimele luni un avânt îngrijorător în spațiul germanic. Numără aproape o mie de membri în Austria, potrivit Guvernului, dar are legături și în Germania cu o mișcare similară.

„Așa-zișii contestatari au un succes enorm, iar riscul ca aceste grupări antistatale să treacă la acțiuni violente crește extrem de mult”, a declarat joi, îngrijorat, ministrul justiției, Wolfgang Brandstetter, într-un comunicat.

„Nu putem permite ca, în Austria, unii indivizi să sfideze legea și să terorizeze autoritățile”, a subliniat la rândul său ministrul de interne, Wolfgang Sobotka.

NapocaNews