Aproximativ 100 de clujeni, marea majoritate tineri, s-au adunat duminică seara la Biserica Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir din cartierul Gheorgheni, unde au omagiat versul-rugăciune și poetul-apostol care a întors de pe calea pierzaniei sute de suflete.

Aceștia au avut-o în mijlocul lor pe actrița Elena Ivanca de la Teatrul Național Cluj-Napoca, în interpretarea căreia au primit spre înălțarea sufletelor mai multe versuri aparținând poetului mărturisitor Radu Gyr.

Profesoara Crina Palas, doctor în literatura detenției anticomuniste a surprins chiar și preoții prezenți la eveniment cu încărcătura teologică a expunerii sale despre poezia lui Radu Gyr, condamnat la moarte pentru celebra poezie Ridică-te Gheorhge, ridică-te Ioane.

Sosită la Cluj-Napoca tocmai din Brașov, Crina Palas a surprins asistența și cu colajul miraculos de obiecte realizate în detenție de către mărturisitori: rozarii confecționate din miezul pâinii cea de toate zilele, care de multe ori lipsea, cruciulițe sculptate în bucățile de os găsite în supă, țesături deosebit de frumoase cusute fără ac, cel mult cu ajutorul unui fir de pai de la o mătură.

Și cine putea să vorbească mai bine despre importanța versului în vremea prigoanei comuniste decât chiar cei care au suportat iadul zalelor și întunericul fără aripi? Organizatorii evenimentului au pregătit astfel și o proiecție-documentar în care personalități precum Aspazia Oțel Petrescu, Ilie Tudor sau Virgil Totoescu au rememorat cum vibrația transmiterii versurilor de la celulă la celulă îi ținea în viață într-un loc unde o moarte chinuitoare li s-a pregătit.

NapocaNews