Anul acesta Mănășturul a devenit un fel de republică autonomă de la Ploești, pardon de la…Cluj-Napoca.”Până aici democrația, de aici începe Mănășturul” spuneau studenții rebeli conduși de Valeriu Anania în 1946, când se băteau cu comuniștii. Pe urma Leului din Ardeal mănășturenii s-au mobilizat iarăși arătând că Mănășturu-i ”fruncea”. Țineți minte asta: pentru prima dată anul 2017 a adus Zilele Mănășturului, ce a devenit Festival Comunitar, care concurează Zilele Clujului! Pe când și Zilele de pe strada mea?

Zilele Mănășturului este un eveniment independent în cadrul Zilelor Clujului, manifestarea fiind susținută prin finanțările nerambursabile de la bugetul local alocate pentru activități non-profit. La un an de când s-a înființat ediția online a ziarului Buletin de Mănăștur, iată că s-a realizat și ediția print, astfel la Cluj-Napoca putem spune că a apărut primul ziar tipărit de cartier din România, care se distribuie gratuit. Sperăm că nu numai de Zilele Clujului.Clujenii și mănășturenii au nevoie de un astfel de ziar pentru comunitate.

Dar surpriza a venit la lansarea de vineri seara, 26 mai, de la Cinema Dacia. În prezența unui numeros public venit din Vechiul Mănăștur, dar mai ales tinerii din Noul Mănăștur, au aflat că încă un Armancă, de data asta Mihai, face istoria presei la Cluj-Napoca. Mihai Armanca e un veteran al presei locale de la 1990 încoace. La doi ani de zile de când la Viena apărea Jurnalul Românesc editat de Ionică Armanca, iată că fratele nu s-a lăsat mai prejos. Și ca să fie consonantă întâmplarea, ca un legământ al sângelui, la inaugurarea Buletinului de Mănăștur a lui Mihai de la Cinema Dacia a vorbit poetul Ion Cristofor, același care a lansat Jurnalul Românesc al lui Ionică de la Viena. Putem spune așadar că Ion Cristofor este ”Nașu`” lansărilor trustului de presă ”frații Armanca”. Și cum știu că frații nu-s numai doi, poate așteptăm o nouă lansare de ziar a unui alt Armanca…poate la Frata! ”Primul print într-o comună românească”. La mai mare și la mai multe Mihai și Ionică, asta vă spune un bătrân mănășturean prieten pentru care Mănășturul este singurul ”cartier adevărat” din oraș și din lume. Aștept să udăm ziarul cu o bere rece La Terenuri sau…poate în Prater. Felicitări! La cât mai multe numere de print!

Ionuț Țene