Vaticanul a lansat o invitaţie neobişnuită pentru lumea religiei şi bisericii. Papa Francisc i-a chemat în oraşul papal pe cei mai cunoscuţi oameni de ştiinţă şi cosmologi în încercarea de a înţelege mai bine teoria Big Bangului. Astfel, astrofizicieni şi alţi experţi vor participa la întâlnirea de la Observatorul din Vatican, unde vor vorbi cu reprezentanţii Bisericii Catolice despre găuri negre, unde gravitaţionale şi timpul spaţial, în onoarea ultimului cosmolog iezuit, considerat unul dintre părinţii ideii conform căreia universul a apărut dintr-o explozie uriaşă.

Conferinţa face parte dintr-o serie de întâlniri care marchează faptul că biserica catolică acceptă teoriile ştiinţifice ca fiind reale, susţinând că, de fapt, acestea nu se află în contradicţie cu doctrina religioasă.

Papa Francisc declara în 2014 că Dumnezeu nu este „un magician care are o baghetă fermecată” şi că Big Bangul şi teoria evoluţionistă sunt reale.

Conferinţa este organizată în onoarea monseniorului George Lemaitre, călugăr iezuit care, în 1927, a fost primul care a explicat că existenţa galaxiilor îndepărtate se datorează faptului că universul s-a format în urma unei mari explozii. Această concluzie a venit după ce Lemaitre a rezolvat ecuaţiile teoriei relativităţii a lui Einstein.

Conducătorul Observatorului de la Vatican, fratele iezuit Guy Consolmagno, a spus că cercetarea lui Lemaitre demonstrează că omul poate crede atât în existenţa lui Dumnezeu, cât şi în evoluţia universului prin Big Bang.

„Lamaitre a avut grijă să le amintească mereu oamenilor, inclusiv lui Papa Pius al XII-lea, că actul creativ al lui Dumnezeu nu este ceva ce s-a întâmplat în urmă cu 13,8 miliarde de ani. Este ceva ce se întâmplă continuu”, a explicat Consolmagno.

NapocaNews