Studenţi ai USAMV Cluj-Napoca, îmbrăcaţi în costume populare, au prezentat, miercuri, produse tradiţionale precum moşcoarnă, sevă de mesteacăn, mămăligă din cartofi, ţuică de gutui sau plăcintă cu jemblecaş, scopul fiind reînvierea tradiţiilor culinare din localităţile de unde provin.

Conferenţiarul universitar Avram Fiţiu, din cadrul USAMV Cluj-Napoca, a declarat, miercuri, că în condiţiile în care ţări precum Franţa sau Italia au peste 200 de produse cu atestare europeană, România are unul singur, Magiunul de Topoloveni, ceea ce este inacceptabil.

„Scopul seminarulu de la USAMV este reînvierea tradiţiilor culinare din localităţile de unde provin studenţii de anul IV de la Ingineria Mediului. Ei au identificat un produs românesc autentic pe care şi l-au propus să îl scoată din uitare, construindu-i o poveste de marketing în aşa fel încât caietul de sarcini pentru fiecare aliment să facă obiectul unei proceduri de autorizare de către Ministerul Agriculturii ca produs tradiţional românesc. În condiţiile în care în UE, ţări precum Franţa sau Italia, au peste 200 de produse cu atestare europeană, România are unul singur, Magiunul de Topoloveni, ceea ce este inacceptabil. Avem un patrimoniu gastronomic care trebuie pus în valoare”, a spus Fiţiu.

Potrivit acestuia, agricultorii şi reprezentanţii Grupurilor de Acţiune Locală (GAL) pot prelua aceste caiete de sarcini ale produselor expuse de studenţi şi să le ducă până la nivel de atestare procedurală.

Studentul Cătălin Crainic a prezentat seva de mesteacăn dintr-un butoi de lemn, extrasă din copaci din comuna Râşca, judeţul Cluj, despre care a spus că este o băutură medicinală, folosită în tratamentul mai multor boli, cu un gust acrişor – amărui.

„Seva se extrage din mesteacăn, făcând o gaură cu un burghiu, după care se introduce un furtun iar seva se scurge. Am adus 2,5 litri de sevă dintr-un singur copac. Cred că din ce în mai mult vor fi cei interesaţi în îmbutelierea sevei de mesteacăn şi chiar mă gândesc să mă ocup eu de aşa ceva”, a spus Crainic.

Romina Ursu a pregătit mămăliga din cartofi, specialitate din Bucovina.„Aceasta a apărut în urmă cu 100 de ani din cauza foametei şi, pentru că în Bucovina nu prea se cultivă porumb, s-a inventat o mămăligă care conţine cartofi. La această mămăligă se pune şi făină de mălai dar reţeta conţine mai mult cartofi decât făină”, a spus studenta.

Un alt aliment prezentat de o studentă din judeţul Sălaj este moşcoarnă, care este un produs tradiţional de Paşti, pe care doreşte să îi reinvie, în condiţiile în care localnicii din comuna Sâg nu îl mai prepară decât rar, titrează Mediafax.

NapocaNews