În aprilie anul trecut se lansa, la Muzeul de Istorie din Cluj Napoca, o expoziţie 3D tur virtual prin Roma antică şi Sarmizegetusa, prima de acest gen din Transilvania.

Cea mai dinamcă expoziție dintr-un muzeul din Transilvania este deschisă la Cluj Napoca, la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei. Expoziţia reprezintă un concept unic, care combină artefacte reale, ce vor putea fi descoperite de vizitatori în spaţiul expoziţional, cu restaurarea digitală 3D a acestora.

Cu ajutorul unor dispozitive speciale, vizitatorii pot studia fiecare clădire și artefact, pot efectua o plimbare virtuală prin Roma antică şi prin capitala provinciei romane Dacia, Sarmizegetusa.

Răzvan Mateescu este muzeograf la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca. El prezintă cu ușurință această expoziție, fiind specializat pe istoria dacilor. Mi-a arătat ecranul mare pe care rulează continuu imagini cu templul cel mare de la Sarmi și varianta de restaurare virtuală a acestuia, dar și un joc de puzzle. Pe o un touch screen, aparent ca o masă luminoasă, îți poți alege clădirea sau obiectul pe care dorești să le compui ca puzzle, titrează Radio Cluj.

Informaţiile din expoziție sunt oferite în limbile română şi engleză, iar utilizatorii de smartphone-uri pot descărca o aplicaţie şi pot utiliza QR code-ul pentru a vizualiza o parte din componente.

NapocaNews