Un raliu de automobile, orientat catre locurile sfinte din Serbia, a fost organizat in Zaporoje (Ucraina). Startul in cursa a fost dat in dimineața zilei de 28 aprilie 2017. 27 de persoane, în frunte cu Mitropolitul Luca de Zaporoje și Melitopol participa la acest raliu.

Elementul inedit este acela că participanții vor finaliza călătoria lunga de aproximativ 5000 km, oprindu-se la bisericile și mănăstirile situate pe traseul stabilit.

În fiecare zi, credincioșii vor inalta rugăciuni pentru pace în lume și în special pentru credincioșii Eparhiei de Zaporoje.

Grupul de participanti competitori, prezidat chiar de catre Episcopul Luca, este format din 13 preoți și 13 laici. „Acest raliu este o formă unică de pelerinaj ortodox, care cheamă la mărturisirea adevărului Ortodoxiei și a rolului spiritual al unității în Hristos la nivel mondial“, declarau participanții, înainte de plecare.

La raliu participa deci, in total, in randul clericilor, un mitropolit, doi arhimandriti si 8 protopopi. Romanii vor avea si ei ocazia sa-i intampine si sa-i salute pe participantii la raliul automobilistic ortodox Ucraina-Serbia, tara noastra fiind inclusa pe ruta de intoarcere Zaporoje-Belgrad. Astfel, aflam direct de la organizatori, ca maine, 4 mai 2017, participantii la raliu vor ajunge in Gherla (Cluj), venind dinspre Manastirea Studenica din Serbia, dupa ce vor conduce fara oprire aproximativ 600 de km.

Participantii la raliu se vor mai afla in Romania chiar si in urmatoarele doua zile, dupa cum urmeaza:

– 5 mai, vineri, acestia vor strabate ruta Gherla – Târgu Neamț, 300 km;

– 6 mai, sâmbătă: strabatand ruta Târgu Neamț – Iași 200 km;

Pentru ca, in data de 7 mai, sa paraseasca Iasiul, indreptandu-se catre renumita Lavra Poceaev, dupa ce vor strabate alti 500 km, titrează LoNews.

In ziua de 9 mai, participantii la raliul automobilistic ortodox vor reveni in Zaporoje.

NapocaNews