Americanii intampina data de 21 iunie ca pe o mare sarbatoare, considerand-o First Day of Summer / Prima zi a verii. Desi pana acum luna iunie s-a dovedit foarte calduroasa, cu temperaturi in jur de 30 de grade C, uneori si peste, cu zile caniculare, cand toata lumea a invadat plajele de la ocean ale New York-ului, totusi intrarea in vara se identifica cu aceasta zi speciala, care este ziua cea mai lunga a anului, adica Solstitiul de vara.

Si evenimentul este marcat de sarbatori campenesti. In toate parcurile se organizeaza petreceri si concerte. Eu am prins fenomenul in Carl Schurz Park, aflat pe malul lui East River, cu o panorama fantastica. Apa era linistita si limpede ca un cristal. Vapoare de toate soiurile alunecau dintr-o parte intr-alta, spre ocean. E un rau care vine din ocean si se duce in ocean. Si, in functie de curenti, intr-o zi apa curge de la dreapta spre stanga, in alta zi de la stanga spre dreapta. Iar frumusetea lui este data si de pasarele salbatice care il populeaza.

Ziua a fost magnifica, cu temperatura la amiaza de 25 de grade C. Dar dupa ora 17, au aparut nori, a fost o miscare a lor spre sud, dincolo de podul Kennedy, apoi, in departare, a aparut un curcubeu magnific, semn ca in acea zona a orasului a plouat. Dupa care norii au disparut, cerul s-a inseninat complet si soarele a dominat pana spre orele 9 pm. In tot acest timp, pe faleza a avut loc un concert non-stop, in care au evoluat mai multe trupe, diversi solisti, cantareti si instrumentisti, o formatie de percutionisti si, la sfarsit, o orchestra. La inceput au fost si copii care au cantat, dar trupa de percutionisti a entuziasmat privitorii. Erau sute de oameni pe scaunele instalate pe faleza, dar, in acelasi timp, unii isi faceau miscarea zilnica, adica alergau, la fel, in tarcurile de caini, tarcul pentru caini mici si cel pentru caini mari, spectacolul era in toi, de asemenea, la o distanta de circa 50 de metri de locul unde se afla concertul, se canta la pianul de pe faleza, un pian care sta toata vara acolo si oricine poate canta la el. Uneori, sunt adevarate spectacole, o mare concutrenta intre copii, tineri si batrani, toti profesionisti. Pe pianul alb sunt desenati cativa pinguini si sta scris: “Paganini the Emperor Penguin / parading for the Music”, adica “Paganini Împăratul Pinguin / defileaza pentru muzică”. In timpul concertelor, sportivi de performanta isi instaleaza covoarele de gimnastica si fac exercitii nemaipomenite, unii in ritmul muzicii care se canta, altii fac yoga sau perfecte miscari de fitness. Alaturi, unde se afla terenul de sport, zeci de tineri joaca baschet, tenis, hochei pe role si alte sporturi.

Asemenea parade sunt viata curenta aici, pe faleza de pe East River, dar in ziua Solstitiului cncentrarea oamenilor a fost spre concertul de pe faleza. Organizatorii au desfasurat si un bufet, in special pentru copiii si batranii, care erau serviti cu prajituri, fructe, limonada sau apa plata. Muzicienii isi vedeau de treaba lor si oamenii aflati pe scaune ii aplaudau. Succes au avurt perscutionistii, 11 tineri si profesorul lor, ca dirijor. Muzica cu totul speciala, de atmosfera, au creat cateva soliste, acompaniate la clape sau chitare electrice. Si orchestrea care a incheiat concertul s-a numit “La Guardia Arts”, poate fiindca dincolo de East River se afla aeroportul La Guardia, de pe care decoleaza din minut in minut fel de fel de avionae, in toate directiile, pe care le poti urmari pana dispar in zarea larga. Uneori este o placere sa vezi in paralel cum trec vapoarele pe sub podul Kennedy, iar deasupra lui zboara avioanele.

First Day of Summer are o eleganta aparte, specifica acestei lumi foarte civilizate a New York-ului, care, desi este un amestec de natii, isi pune amprenta unei traditii, asigurate de americanii get-beget. Totul este specific american. Oamenii sunt imbracati de vara, in tinute sportive, dar foarte elegante. Fiecare defileza cu ce are mai frumos, iar cei mai multi cu cainii lor de rasa. Sunt tot atat de multi caini cati si oameni. Ei participa la parade cu un simt foarte proprietar. E o adevarata promenada, asa cum este zilnic, fiindca aici nu exista nici o deosebire intre zile, oamenii continuu lucreaza si continuu sunt liberi. Miercurea nu e mai putina lume decat duminica.

Afisele anuntau seria de spectacole din aceasta vara, multa muzica, cantareti si formatii celebre, dar si proiectii de filme. Saptamana viitoare este anuntat filmul “Moana”, o productie Disney, recenta, 2016, de mare succes, care se petrece in antica Polinesie, cu personaje exotice, precum un semizeu si fiica unui impetuos bastinas, dupa cum am citit in reclama care se da continuu la televizor. De regula, filmul de animatie este preferat de orgnizatori pentru acest cartier, plin de seniori.

Evident, cativa politisi si o masina de politie patrulau in preajma, asigurandu-ne ca aici este “It’s Summer in the Park” si urandu-ne “Welcome to the First Day of the Summer”. Si totul sub genricul “Make Music New York”. Va asteptam si la celelalte concerte. Va dati seama ce a fost in Central Park si alte parcuri mari ale New York-ului! Eu am preferat insa acest loc, sa simt apa, miscarea fluviului, a vapoarelor, salupelor si remorcherelor, sa ma simt ca in copilarie, acasa, langa Dunarea albastra.

Grid Modorcea
Corespondenta de la New York