Marius Titus Dobre, ministrul Turismului, a devenit simbolul neputinței, incompetenței, ignoranței și imponderabilității turismului românesc pentru destui romani. După ce a propagat războiul rece în turismul exterior românesc prin desființarea oficiilor din străinătate, lucru care a blocat intrările turiștilor străini și a afectat imaginea României în afară, iată că acum a venit cu declarații care a făcut țara noastră de oaie la propriu. Ministrul Turismului, Mircea Dobre, vrea să schimbe celebra frunză, aleasă drept brand național de fostul ministru de resort Elena Udrea, cu o oaie. Ministrul dorește astfel să construiască imaginea turistică a țării în jurul legendei Miorița. Oamenii de afaceri din domeniu au aflat deja despre intenția ministrului direct de la acesta, manifestându-și dezaprobarea prin presupunerea că acesta ar fi glumit de fapt prin propunerea făcută. Turoperatorii sunt de părere că legenda Miorița nu este reprezentativă pentru poporul român, întrucât spune povestea unui cioban ucis de alți doi români, în timp ce oaia din baladă are un rol pasiv și supus.

Mircea Dobre a luat exemplul Spaniei, a cărei imagine este un taur, sau Franței, care are un cocoș galic drept brand național, venind cu ideea oii dintr-o convingere personală că frunza nu reprezintă România.După imensul scandal mediatic declanșat Dobre a dat-o la întors și în urma valului de proteste și bancuri cu oia mioritică pe internet. După astfel de gafă demisia sau demiterea ministrului Turismului se impune imperativ. România a ajuns batjocura tur operatorilor externi care pun oaia ca o ștampila pe imaginea și așa proastă a țării noastre în Europa. Încrâncenarea transformării imaginii poporului român într-unul mioritic, contemplativ și defetist în fața agresiunii obiectivității pare o logică antinațională, care ne cultivă un sentiment de teamă și acceptare fatalistă a destinului crud. Unii mai în glumă sau mai în serios propun felina carpatică – râsul, ca brand de țară, pentru că inițiativa lui Dobre este de tot ”râsul”. Printre altele schimbarea brandului de țară de la frunza carpatică la oaie ne costă 850 mii de euro cât trebuie să dăm înapoi la comisia europeană care a aproba până în 2020 frunza lui Udrea.

Pentru a depăși fatalismul funciar care îl impune intenționat autoritățile, de ce nu se alege Lupului, ca imagine branduită a țării noastre. Totemul Lupului dacic arată caracterul puternic și forța strămoșilor noștri în lupta cu destinul implacabil așa cum ne explică Mircea Eliade în ”Istoria Religiilor”. La începutul anilor 1990 am scris un studiu: ”Dacii – în semnul Lupului” în care arătam că acest animal simbolic Lupul reprezintă esența tipologiei psihologice a poporului român în istorie. Lupul dacic era stindardul dacilor, iar acest animal reprezintă forța unei națiuni care își apără cu ferocitate teritoriul milenar: Munții Carpați. Poporul român trebuie să treacă de la fenomenul contemplativ și fatalist impus de o istorie interesată să ne subjuge la unul de forță și independență în spiritul păstrării independenței identitare. Conform istoricului Vasile Parvan, steagul de razboi dacic, reprezinta un lup cu trup de șarpe. Acesta descria Balauru. Balaurul nu este identic cu alte creaturi din mitologia românească ca Zmeul.Balaurul este adevarata forma de dragon. Este de remarcat faptul ca, de obicei, în toate miturile romanesti, legende si basme, Balaurul avea intotdeauna trei, cinci, sapte, noua sau douasprezece capete. Lupul ca ”Draco” ne leagă simbolic și de mitul fondator al Imperiului Roman, o lupoaică care a hrănit pe întemeietorii Romei, frații Remus și Romulus. Dracon a fost steagul poporului dac, al romanilor cuceritori și al stră-românilor. Lupul scitic e conexiunea frățească cu popoarele din nordul Mării Negre, dârze și libere. Poporul nostru s-a născut în semnul Lupului. Romanii asociau dacii cu Draco- balaur, șarpe și lup în aceleași tip. În condițiile actuale când poporul român este supus unui experiment de emasculare a ființei naționale, în care se propune să ne reprezinte oaia înainte de tăiere, cred că doar Lupul ca brand turistic de țară ne reprezintă identitatea dincolo de fatalismul impus de obsesia populară de popor mioritic care acceptă cu de la sine putere mânarea la turmă și slugărnicia în fața forțelor istorice ostile. Lupul ca simbol național va trezi latențe caracteriologice puternice de națiune independentă cu o identitate clarificată ce respinge idiosincraziile unei istorii controlate de imperii vecine și inamici ancestrali. Lupul e totem fondator al românilor. Lupul dacic poate fi brandul turisic corect din punct de vedere heraldic și istoric al poporului român în lume. Oaia e doar simbolul lui Dobre și altora ca el, slugarnic imixtiunilor străine, iar Lupul este emblema unui popor român demn, liber și independent.

Ionuț Țene