Peste 200 de credincioși clujeni au fost prezenți în seara de joi, 15 iunie 2017, la Parohia Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir pentru a-l omagia pe Părintele Justin Pârvu, de la a cărui trecere la Domnul s-au împlinit 4 ani.

Evenimentul, intitulat „Părintele Justin Pârvu – Apărător al Ortodoxiei în timpul comunismului”, a fost cel de-al treilea dintr-o serie închinată martirilor și mărturisitorilor din temnițele comuniste, apărători ai credinței pe care Sinodul Bisericii noastre a hotărât să îi omagieze anul acesta.

Această frumoasă seară duhovnicească l-a avut ca invitat special pe Părintele Serafim Bădilă de la Mănăstirea Cășiel, apropiat al marelui duhovnic de la Petru Vodă. Acesta le-a vorbit celor prezenți despre viața, jertfa și învățăturile Părintelui Justin, dându-le, în același timp și sfaturi duhovnicești folositoare și ziditoare.

Deși plănuită a se desfășura în întregime la paraclisul bisericii, această seară duhovnicească a început în biserica mare (o nouă și frumoasă construcție în stil bizantin, sfințită în toamna anului trecut), datorită numărului mare de credincioși veniți special pentru a asculta cuvântul de învățătură al părintelui Serafim care a slujit, alături de părintele paroh Ioan Goje și slujba Vecerniei.

După cuvântul de învățătură al părintelui Serafim cei prezenți au fost invitați să coboare la paraclisul bisericii pentru a urmări un film documentar despre viața și jertfa pe care Părintele Justin Pârvu a făcut-o în cei 17 ani petrecuți în temnițele comuniste.

Aici au găsit o atmosferă încărcată de duhul Părintelui Justin. Chipul său blând, din portretul luminat de flacăra unei candele ornată cu bentiță tricoloră, i-a întâmpinat zâmbind cu dragoste părintească.

Organizatoarea evenimentului, Alina Deac, a ținut să precizeze înainte de toate că în această seară se împlinesc și 128 de ani de la mutarea la Domnul a unui alt mare român – pe care Părintele Justin însuși îl considera martir și mărturisitor al Neamului: poetul Mihai Eminescu. Aceasta a evocat chipul de moșneag înțelept cu “barba de zăpadă” al Părintelui, prin câteva versuri din poezia eminesciană “Înviere”.

A urmat apoi filmul documentar, urmărit cu atenție și emoție de către toți ce prezenți, în ciuda înghesuielii din paraclisul devenit neîncăpător.

Părintele paroh a luat cuvântul, mulțumind invitatului serii, organizatoarei, precum și celor care s-au adunat în biserica păstorită de sfinția sa, în număr atât de mare, pentru a cinsti memoria părintelui Justin.

La ieșire, o bună parte dintre cei prezenți s-au închinat cu evlavie în fața portretului marelui duhovnic de la Petru Vodă, semn că poporul drepcredincios îl consideră pe acesta unul dintre sfinții neamului nostru.

O seară cu adevărat specială, încărcată de emoție și bucurie, evenimentul de la parohia clujeană Sfântul Dimitire a fost o adevărată sărbătoare închinată martirilor din temnițele comuniste, a transmis pentru Radio Renașterea Alina Ioana Deac.

NapocaNews, Foto Credit:  Pavel Curagău