Distribuie articolul

 

Puerto Rico e cel mai bun exemplu că nu e de ajuns să fi protectorat american sau neo-colonie a unei mari puteri prospere ca să îți fie bine. Dimpotrivă dependența prea mare duce la sărăcie și marginalizare într-o periferie a metropolei bogate. De obicei statul dominant stoarce vâna economico-socială a unei colonii și îi anihilează elita politică. Vezi cazul Cubei de la mijlocul secolului XX. Nu e de ajuns să fi protectorat american ca să devii prosper, iar Puerto Rico e cel mai bun exemplu că subordonarea economică, socială și politică duce la crearea unui stat eșuat. Despre Puerto Rico avem o impresie romantică și turistică, ca destinație exotică pentru plajele de aur din Caraibe. Puerto Rico, ca stat insular, constă din ansamblul format de insula Puerto Rico, cea mai mică dintre insulele Antilelor Mari, și un număr de insule mai mici și arhipelaguri, incluzând Mona, Vieques și Culebra. Puerto Rico sau Porto Rico (în engleză, The Commonwealth of Puerto Rico, în spaniolă, Estado Libre Asociado de Puerto Rico, conform pronunției IPA [es’taðo ‘libɾe asosiaðo de ‘pweɾto ‘riko]), este un stat asociat (commonwealth, în engleză) Statelor Unite ale Americii situat la est de Republica Dominicană. Deși protectorat american în Puerto Rico se vorbește în special spaniola de când a fost teritoriu-colonie descoperit de Cristofor Columb, iar aici spaniolii au ridicat un celebru fort de piatră San Felipe del Moro, care a devenit brand-ul turistic al insulei. Engleza e a doua limbă vorbită. Populația este formată în special din 60 la sută de albi și restul de 40 la sută de un metisaj de afro-americani, indieni, jamaicani și latino-americani. Românii au auzit de Puerto Rico din melodia cu același nume interpretată de Vaya con Dios. Deși turismul este dezvoltat țara se află într-o sărăcie cruntă, deorece nu are industrie și agricultură. S-a bazat ca și Cuba lui Batista doar pe turism și sporturi nautice sau resorturi concupiscente pentru bogații Americii. Țara are datorii uriașe, deși moneda este dolarul american. E condusă de un guvernator și supusă Congresului American, dar populația nu are toate drepturile cetățenilor americani, deși este protectorat SUA. Ca să scape de sărăcie portoricanii și-au luat inima în dinți și au organizat un referendum pentru a deveni al 51-lea stat american, deși Washington-ul nu este încântat, deoarece trebuie să preia datoriile istorice ale Porto Rico, făcute către companiile americane. Cu o populație de circa patru milionae, Puerto Rico se confruntă cu emigrarea tinerilor în SUA și îmbătrânirea populației, pentru că nu sunt locuri de muncă. Portoricanii au hotărât duminică, prin vot, sa devina al 51-lea stat american, într-un referendum consultativ marcat de un absenteism puternic, care va necesita negocieri dure la Washington pentru a deveni realitate.

Potrivit Guvernului, 97% dintre participantii la referendum s-au pronuntat in favoarea perspectivei ca acest teritoriu american neincorporat, care se confrunta cu dificultati economice, sa devina stat american, relateaza Reuters si DPA. Dintre cele aproximativ 2,2 milioane de alegători înscriși, doar 23% s-au prezentant la urne, în contextul în care opoziția a îndemnat la boicot. Pentru ca Puerto Rico să devina al 51-lea stat american depinde de Congresul Statelor Unite, prea puțin entuziasmat de aceasta perspectivă. Portoricanii sunt cetățeni americani, însa au un drept de vot și o reprezentare in Congres limitate. Ei pot intra liber pe teritoriul Statelor Unite și în armata americană. Criticii actualului sistem îl deplâng drept un vestigiu al colonialismului și apreciază că Washingtonul are o datorie morală să transforme aceasta fostă colonie spaniolă în stat cu drepturi depline. În pofida faptului ca sunt cetățeni americani, portoricanii nu pot participa în alegerile prezidențiale, iar delegația lor în Congres nu are drept de vot. Guvernatorul Ricardo Rossello, un sustinător al integrării, a făcut demersuri la Washington, însă nu a găsit sprijin.Unul dintre motivele dificultăților economice cu care se confrunta Puerto Rico consta în faptul că datoria insulei, de aproximativ 70 de miliarde de dolari, este restructurată în prezent printr-o procedura asemănătoare falimentului.O comisie de supraveghere a dispus tăieri bugetare dure și dureroase, în pofida faptului că Guvernul preferă o combinație între o stimulare economică, tăieri și reforme structurale.Dacă Puerto Rico ar fi un stat american, s-ar putea declara insolvent în baza legislației americane. Acest lucru ar transfera Washingtonului cel putin o parte a datoriilor.

Puerto Rico este cel mai elocvent exemplu că dacă ești protectorat american sau colonie a SUA nu înseamnă automat că beneficiezi de prosperitate și drepturi egale cu cetățenii de pe continent. O colonie va fi întotdeauna inferioară metropolei. Asta trebuie să o înțeleagă și politicienii români, care cred că izbăvirea vine prin subordonare morală, politică și economică față de o metropolă.De fapt țara rămâne o subcolonie condamnată la sărăcie.

Ionuț Țene