Bucureştiul sprijină Ucraina, iar Kievul prigoneşte limba română în Bucovina de Nord. Rada Supremă de la Kiev urmează să examineze un proiect de lege în domeniul educaţiei care propune restrângerea folosirii limbilor minorităţilor naţionale din Ucraina.

Ziarul ”Ukrainska Pravda” menţionează că o declaraţie în acest sens a fost făcută şi de către ministrul ucrainean al educaţiei şi cercetării, Lilia Gronevici. ”A început o isterie în jurul acestei legi, care va fi examinată în Rada Supremă la 11-14 iulie. Am redus, în această lege, utilizarea limbilor” – a afirmat Grinevici, explicând că limba de bază, potrivit legislaţiei din Ucraina, este ucraineana, iar ”limba minorităţilor se utilizează numai în condiţiile necesare îndeplinirii sarcinilor profesionale într-un mediu minoritar”.

”De exemplu, în cazul în care un medic ajunge într-o minoritate maghiară, acesta trebuie să cunoască limba maghiară pentru a comunica cu pacientul său” – a explicat oficialul ucrainean. Lilia Grinevici a precizat că proiectul de lege care urmează să fie examinat în Parlament este rezultatul unei ample dezbateri cu implicarea experţilor şi a tuturor părţilor interesate.

”A trebuit să găsim o formulare care să fie în consens cu situaţia actuală, astfel încât să putem continua promovarea limbii ucrainene, dar să nu înlăturăm dreptul limbilor minoritare, care sunt garantate de Constituţie” – a menţionat ministrul ucrainean al educaţiei şi cercetării, adăugând că, ”în cele din urmă, acest proiect de lege propune, de fapt, un învăţământ în limba minorităţilor naţionale alături de limba ucraineană”.

”Astăzi, cea mai gravă problemă în şcolile minoritare este următoarea: minorităţile etnice studiază toate disciplinele în limba minorităţilor naţionale şi au doar câteva ore de limba ucraineană. Drept rezultat, avem situaţia în care în şcolile maghiare, de exemplu, copiii îşi încheie studiile fără să cunoască limba ucraineană. Ar trebui să fie invers: majoritatea materiilor să fie predate în limba ucraineană. Stabilim acest lucru ca fiind o normă. Politica noastră este de a extinde utilizarea limbii ucrainene” – a explicat ministrul ucrainean al educaţiei şi cercetării, citat de RRA.

”Minorităţile naţionale ne-au cerut să subliniem că li se garantează dreptul de a-şi învăţa limba. Aceasta este o regulă directă prevăzută în Constituţie, iar noi am pecizat acest lucru” – a adăugat Lilia Grinevici.

NapocaNews