Ceremonii solemne la Crucea Iancului, concerte de muzică populară și târgul meșterilor populari, organizate pe Muntele Găina. Mii de oameni veniți din întreaga țară, dar și turiști veniți din străinătate participă la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare și mai cunoscută sărbătoare populară din România. Cea de-a doua zi a sărbătorii a început dimineața cu un ceremonial solemn organizat la ‘Crucea Iancului’, sus pe Muntele Găina, prin care oficialități sau oameni simpli au cinstit memoria înaintașilor care au luptat pentru neamul românesc. În cursul zilei sunt programate concerte în aer liber cu nume mari ale muzicii populare românești.

Cea de-a doua zi a Târgului de Fete a continuat, duminică, pe Muntele Găina, unde a avut loc ceremonialul tradițional prin care, an de an, se aduce un omagiu ‘Crăișorului Munților’ — Avram Iancu — dar și tuturor celor care au lupta pentru libertatea neamului românesc. La ‘Crucea Iancului’ de pe Muntele Găina a avut loc o slujbă Te Deum oficiată de un sobor de preoți la care oficialitățile prezente la eveniment au depus coroane de flori. Momentul solemn a fost accentuat de Tulnicăresele din Avram Iancu și Fanfara ‘Augustin Bena’ a Județului Alba. Ceremonialul este o tradiție care se păstrează cu sfințenie în fiecare an, fiind momentul simbolic prin care participanții la Târgul de Fete cinstesc memoria înaintașilor care au luptat pentru neamul românesc. Personalitatea cea mai cunoscută a țării Moților este Avram Iancu, un avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol extrem de important în Revoluția de la 1848. Avram Iancu, denumit și ‘Crăișorul Munților’, a fost de fapt conducătorul țării Moților în timpul revoluției, cel care în 1849 a comandat armata românilor transilvăneni împotriva trupelor ungare. ‘Crucea Iancului’ aflată în cel mai înalt punct de pe Muntele Găina a fost construită în 1924, la împlinirea a 100 de ani de la nașterea eroului național Avram Iancu, iar monumentul a fost sfințit în acel an chiar în timpul Târgului de Fete în prezența Regelui Ferdinand I.

Pe Muntele Găina a fost deschis și Târgul Meșterilor Populari la care meșteri iscusiți își prezintă roadele muncii lor, respectiv obiecte tradiționale pe care continuă să le fabrice prin tehnici vechi de sute de ani.

La ora 11,00 a început un spectacol maraton de folclor care durează peste șase ore și în care evoluează Ansamblul Folcloric ‘Urmașii Magherilor’ din Albeni (Gorj), Ansamblul Folcloric ‘Doina Mureșului’ din Arad, Ansamblul Folcloric ‘Floarea Barcăului’ din Marghita (Bihor), Ansamblul Folcloric din Cluj, Ansamblul Folcloric ‘Augustin Bena’ al județului Alba, alături de: Nicolae Furdui Iancu, Ioana Ardelean, Mirela Mănescu, Leontina Fărcaș, Nicolae Tuhuț, Roxana Reche, Nicolae Plută, Cătălin Hașa, Maria Filimon, Floricica Moga, Dorina Narița. De asemenea, va evolua și Ansamblul de dansuri al Centrului de Cultură ‘Augustin Bena’ Alba, coordonat de Alexandra Oargă și Flaviu Mârza, iar conducerea muzicală a întregului spectacol va fi asigurată de Alexandru Pal.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare și mai cunoscută sărbătoare populară din România, se desfășoară la sfârșitul acestei săptămâni, în comuna Avram Iancu și pe Muntele Găina. În prima zi, sărbătoarea a avut loc și un moment evocator în memoria lui Avram Iancu cel care a fost declarat de Parlamentul României erou al națiunii române. În centrul comunei Avram Iancu a avut loc un târg al meșterilor populari dar și o expoziție de fotografie etnografică denumită ‘Timp Străvechi’ semnată Vasile Sârb și elevii săi de la Clasa de Arte Vizuale Moderne din cadrul Centrului de Cultură ‘Augustin Bena’. În program au fost incluse apoi activități de educație artistică și culturală pentru copii realizate de reprezentanții școlii de Arte și Meșteșuguri din cadrul Centrului de Cultură ‘Augustin Bena’ Alba.

Sâmbătă seara, în centrul comunei Avram Iancu a avut loc un spectacol folcloric în care au evoluat : Ansamblul Folcloric ‘Arieșul’ din Cîmpeni — instructor Gheorghe Bădău, Ansamblul Folcloric ‘Brădeana’ din Sohodol — instructor Oana Joldeș, Ansamblul Folcloric ‘Tradiții Uiorene’ din Ocna Mureș — coordonator Liliana Stoica, Ansamblul Folcloric ‘Augustin Bena’ al județului Alba și Ansamblul de dansuri coordonat de Alexandra Oargă și Flaviu Mârza. De asemenea pe scenă au urcat și maestrul Dumitru Fărcaș dar și soliștii Roxana Reche, Nicolae Plută, Floricica Moga, Nicolae Tuhuț, Dorina Narița, Maria Filimon, Cătălin Hașa. Conducerea muzicală a fost asigurată de Alexandru Pal. La ora 20,00 a avut loc un foc de artificii în Avram Iancu și apoi participanții au urcat pe Muntele Găina.

Sâmbătă seara — Târgul de Fete a acuprins pe Muntele Găina un recital susținut de trupa RE-BORN, iar de la ora 21,40 un concert extraordinar de muzică folk cu Vasile șeicaru, Mircea Vintilă, Vali șerban, Florin Săsărman. Petrecerea a continuat pe Muntele Găina până târziu în noapte cu discotecă în aer liber, focuri de tabără și focuri de artificii, atmosfera fiind întreținută de MC și DJ SEGA, într-un show unic de lumini și efecte speciale.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este organizat de Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură ‘Augustin Bena’ Alba, Primăria comunei Avram Iancu, în parteneriat cu consiliile județene din Arad, Bihor, Cluj și Hunedoara.

Pentru mai multe detalii puteți accesa pagina de Facebook a Centrului de Cultură ‘Augustin Bena’ Alba:

Ne face o deosebită plăcere să vă invităm la TÂRGUL DE FETE DE PE MUNTELE GĂINA în zilele de 22-23 iulie 2017. Vă așteptăm cu drag!

Posted by Centrul de Cultura AUGUSTIN BENA Alba on 14 Iulie 2017

PROGRAMUL Târgului de Fete de pe Muntele Găina:

DUMINICĂ / 23 iulie 2017

Ora 10.00 — TE DEUM și ceremonial de depunere coroane în memoria lui Avram Iancu — Erou al Națiunii Române, alături de Tulnicăresele din Avram Iancu și Fanfara ‘Augustin Bena’ a Județului Alba

Ora 10:30 — Târgul Național al Meșterilor Populari

Ora 11:00 — Spectacol extraordinar de folclor

Ansamblul Folcloric ‘Urmașii Magherilor’ din Albeni, Gorj

Ansamblul Folcloric ‘Doina Mureșului’ din Arad

Ansamblul Folcloric ‘Floarea Barcăului’ din Marghita, Bihor

Ansamblul Folcloric din Cluj

Ansamblul Folcloric ‘Augustin Bena’ al județului Alba, alături de:

Nicolae Furdui Iancu, Ioana Ardelean, Mirela Mănescu, Leontina Fărcaș, Nicolae Tuhuț, Roxana Reche, Nicolae Plută, Cătălin Hașa, Maria Filimon, Floricica Moga, Dorina Narița

Ansamblul de dansuri coordonat de Alexandra Oargă și Flaviu Mârza

Conducerea muzicală — Alexandru Pal

Centrul de Cultură ‘Augustin Bena’ Alba

Strada Mihai Viteazul nr. 2 — Alba Iulia Telefon: 0258/ 813076

www.culturaalba.ro e-mail: augustinbena@mail.com