Autorităţile clujene iau abia acum primele măsuri după dezastrul ecologic care a avut loc în urmă cu o lună. Atunci, un bloc de deşeuri de la groapa de gunoi Pata Rât a căzut într-un pârâu de la marginea oraşului. Specialiştii susţin că lichidul extrem de toxic care se scurge din gunoaie în albia râului riscă să afecteze pânza freatică a orașului, informează B1 TV.

Lucrările la ecologizarea gropii de gunoi Pata Rât trebuiau să înceapă în 2015. Dar contractul de 30 de milioane de lei semnat de Consiliul Judeţean Cluj cu mai multe firme ecologice a intrat abia acum în vigoare.

Până au început lucrările, în primăvara lui 2017, groapa de gunoi s-a erodat tot mai mult. Astfel, nimeni nu a putut preveni situaţia care a avut loc în 22 iulie, când deşeurile din partea sud-estică a depozitului de gunoi au alunecat pe o lungime de aproximativ 300 metri de-a lungul corpului depozitului, spre centura Vâlcele-Apahida.

Alunecările de deşeuri au acoperit pârâul Zăpodie, afat în vecinătatea rampei. Lichidul extrem de toxic scurs în albia râului are un debit cuprins între 1 şi 108 litri pe secundă. Mai mult, potrivit specialiştilor, luna trecută s-a dislocat aproape 20% din depozit în pârâu.

NapocaNews