Austria a inceput sa desfasoare soldati in zona granitei cu Italia, pentru a-i ajuta pe politisti sa monitorizeze deplasarea migrantilor, au anuntat miercuri, la Innsbruck, oficiali austrieci din domeniul securitatii.

Autoritatile de la Viena spun totusi ca nu au de gand sa militarizeze frontiera si nu vor impune controale in pasul Brenner, care face legatura intre Austria si Italia si care reprezinta una dintre principalele rute de transport din Europa, relateaza DPA.

Desi situatia la Brenner a fost stabila, s-a inregistrat o crestere importanta a numarului de migranti, care au fost descoperiti in trenuri de marfa, incercand sa treaca frontiera in luna iulie, a declarat Helmut Tomac, seful politiei din provincia Tirol.

Cei 70 de soldati care sunt trimisi sa ajute politia vor opera intr-o zona situata la 30 de kilometri in apropierea frontierei. Nu vor fi trimisi soldati sau tancuri in pasul Brenner, a subliniat Tomac.

Luna trecuta, ministrul Apararii austriac, Hans Peter Doskozil, a provocat nemultumirea Italiei, cand a anuntat ca Austria ar putea incepe in curand sa foloseasca soldati in locul politistilor la frontiera. Cancelarul austriac Christian Kern a clarificat in scurt timp declaratiile, precizand ca este vorba despre masuri doar in cazuri de urgenta.

Politia a retinut lunar intre 700 si 1.000 de migranti ilegali in Tirol, a afirmat Tomac. „Noi trebuie nu numai sa prevenim migratia ilegala, ci si sa salvam vieti”, a adaugat oficialul austriac, referindu-se la faptul ca migrantii isi risca viata ascunzandu-se sub containerele cu marfa pentru a trece frontiera.

NapocaNews