Primul eveniment liric al toamnei ne aşteaptă, sub clar de lună, într-un concert în aer liber în Piața Avram Iancu din Cluj Napoca, sâmbătă, 2 septembrie 2017, ora 20:00.

Gala extraordinară de deschidere a stagiunii Operei Naționale Române din Cluj-Napoca 2017—2018 pregăteşte întregului oraș o seară muzicală aparte.

Spectacol de culori și lumini, splendide costume de epocă și montajele impresionante, elemente care vor crea o seară de neuitat, ce va aduce în fața publicului, duete celebre, arii și uverturi, momente corale și de ansamblu, interpretate de soliștii, Corul și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Programul artistic al noii stagiuni lirice va începe, în mod oficial, pe data de 1 octombrie 2017, cu primul spectacol prezentat pe scena Operei Naționale clujene.

Programul Concertului ”La Operă 2017” ne va purta printre partituri celebre, de la uvertura operei wagneriene, Der fliegende Holländer (,,Olandezul zburător”), în satul grecului Zorba, dar și pe malul Eufratului, unde sclavii evrei își deplâng soarta prin celebrul Va, pensiero din opera ”Nabucco” de Giuseppe Verdi. Călătoria continuă în Anglia secolului XVII din opera ”I puritani” și în fermecătoarea atmosferă hispanică, prin celebra cavatină a Rosinei, Una voce poco fa, din opera bufă ”Bărbierul din Sevilla” și declarațiile sentimentale ale Don José la adresa gitanei Carmen, în îndrăgita operă omonimă.

Poposim și la Sankt Petersburg, pentru a ne bucura de noblețea ariei Contelui Gremin din opera ”Evgheni Oneghin” a lui Piotr Ilici Ceaikovski, în Parisul din La Belle Époque, la petrecerea pontevedrină din opereta ”Văduva Veselă”, dar și în timpuri de legendă ale tărâmului chinez, pentru a-i admira pe Ping, Pang și Pong de la curtea prințesei Turandot. Nu lipsesc nici arii din celebrele opere verdiene ”Rigoletto” și ”Don Carlo”, sensibila Arie a scrisorii din opera ”Werther” a lui Jules Massenet și nici Valsul Musettei din ”Boema”.

Pe scenă vor urca soliștii Operei Naționale Române din Cluj: Lucia Bulucz, Carmen Gurban, Diana Țugui, Ștefania Barz, Iulia Merca, Andrada Ioana Roşu, Cristian Mogoșan, Florin Pop, Geani Brad, Florin Estefan, Fülöp Martin, Cristian Hodrea, Petru Burcă, Simonfi Sandor, violoncelistul Vlad Rațiu, acompaniați de Corul și Orchestra Operei Naţionale Române Cluj-Napoca, aflată sub bagheta dirijorului italian David Crescenzi. Maestrul Corului este Emil Maxim, scenografia poartă semnătura lui Magdy Hawash, iar regia de scenă este realizată de Cristina Albu.

Partiturile interpretate în Piața Avram Iancu anticipează totodată premierele Stagiunii 2017-2018, printre care opera ”Dama de pica” de Piotr Ilici Ceaikovski, The Armed Man, de Karl Jenkins, prezentat în premieră națională pe scena teatrului liric din Cluj, în debutul stagiunii, din data de 1 octombrie 2017.

NapocaNews