O ştire inedită ţine capul de afiş al presei mainstream din ultimile zile. Liderul mişcării radicale care a stat la originea evenimentelor tragice de la Charlottesville, Matthew Heimbac, ar fi adeptul lui Corneliu Codreanu! Şi, de aici, aceeaşi presă mainstream, iscusită în crearea de diversiuni, clamează concluzia fără echivoc: „Matthew Heimbach, unul dintre organizatorii marşului rasist din Charlottesville, inspirat de Corneliu Zelea Codreanu”. Mai că se pun în seama lui Corneliu Codreanu, nu doar ideile organizaţiei lui Heimbach, ci şi mortul şi răniţii din tragicele evenimente de la sfârşitul săptămânii trecute.

Legătura între incidentele de la Charlottesville şi doctrina lui Corneliu Codreanu odată realizată, întreaga medie românească şi străină insistă pe acest aspect. Care, de fapt, reprezintă un mare neadevăr.

Am simţit necesar să fac aceste precizări, în calitatea mea de fost preşedinte executiv al Partidului „Totul pentru Ţară”, organizaţie reînfiinţată de comandanţii legionari supravieţuitori ai represiunii comuniste, în 1993 (în continuarea partidului omonim interbelic, dizolvat odată cu instaurarea dictaturii carliste din 1938) şi care, ca urmare a interdicţiilor regimului neocomunist, a fost nevoit să se manifeste multă vreme sub titulatura „Pentru Patrie”. Acest partid a fost reînfiinţat de veteranii Mişcării Legionare pentru a constitui formula legală sub care să poată fi perpetuată, în România, existenţa acestei mişcări şi transferul doctrinei legionare către generaţia tânără. În acest context, consider că am calitatea morală, dar şi obligaţia, de a face precizări care să delimiteze fenomenul istoric al legionarismului românesc de evenimentele de la Charlottesville şi iniţiatorii lor.

Nu voi insista asupra faptului – evident pentru orice minte lucidă – că simpla declaraţie a unui individ că s-ar revendica de la ideile lui Corneliu Codreanu, ori preluarea efigiei acestuia pe un tricou, nu poate arunca răspunderea pentru faptele acelui individ în sarcina întemeietorului Legiunii Arghanghelul Mihail. Mai cu seamă după 80 de ani de la moarteacestuia… Dacă mâine, vreun dezaxat apare pe tricou cu portretul lui Maniu sau Brătianu, nimeni nu le poate reproşa acestora faptele celui ce se foloseşte de memoria lor.

Ar trebui văzut în ce măsură Matthew Heimbach a înţeles cu adevărat esenţa învăţăturii lui Corneliu Codreanu. Şi, personal, înclin să cred că nu a înţeles mai nimic, dacă este să dau crezare celor aflate despre organizaţia sa, a cărei ideologie amestecă elemente codreniste, cu altele naziste, creştin- ortodoxe, rasiste ori neo-păgâne, dar şi simpatii evidente faţă de regimul criptosovietic de la Moscova. De altfel, este şi greu pentru un american get-beget să pătrundă în esenţa sa, doctrina liderului legionar asasinat la Tâncăbeşti.

Mai mult decât atât, eu merg până la a suspecta pe Heimbach de o oarecare intenţie de impostură, dacă nu cumva ar putea fi vorba de mai mult decât atât. Şi spun aceasta, pornind de la declaraţiile liderului Partidului Tradiționalist al Muncitorilor, care – încercând să-şi legitimeze revendicarea de la învăţătura lui Corneliu Codreanu, declară public că ar avea contacte cu reprezentanţi ai Mişcării Legionare, pe care i-ar fi întâlnit în timpul vizitei sale în România, la sfârşitul anului 2014.

La sfârşitul anului 2014, Partidul „Totul pentru Ţară” nu era încă desfiinţat, iar Legea 217/2015, de asemenea, nu era încă promulgată. Era greu să cauţi în România Mişcarea Legionară şi să nu afli de existenţa acestei organizaţii sub a cărei formulă legală legionarii îşi continuau, legitim, activitatea. Noi nu ştim nimic despre vizita acestui domn Heimbach în România, şi nici alte grupări serioase cu orientări pro-legionare nu ştiu să fi avut contacte cu dumnealui. Şi atunci, întrebarea care rămâne este: cu cine s-a întâlnit dl Matthew Heimbach în iniţiatica sa călătorie în România?

Să fie vorba de oarece pretinşi „naţionalişti” cu năzuinţe „legionare”, admiratori ai verzei ideologice a lui Dughin şi a pletorei de KGB-işti ce constituie nomenklatura actualei puteri de la Kremlin? Pentru că, aflăm că Heimbach este un admirator declarat , nu doar al lui Corneliu Codreanu, ci şi al lui Putin şi instrumentul său ideologic, Aleksandr Dughin. Asta ca să nu mai vorbim de Hitler şi alte personaje istorice de tristă amintire… (Niciodată nu am înţeles pe cetăţenii americani care trăiesc în SUA, bucurându-se de toate libertăţile de acolo, dar se revendică drept admiratori fanatici ai dictatorului neostalinist de la Kremlin…)
Dacă Heimbach ar fi cunoscut istoria reală a Mişcării Legionare, ar fi ştiut că aceasta a fost înfiinţată de întemeietorul său pentru a lupta împotriva Comunismului şi Rusiei sovietice. În condiţiile în care regimul condus de Vladimir Putin nu reprezintă decât o reciclare a structurilor KGB-ului şi o reabilitare a simbolurilor Uniunii Sovietice, legionarii şi urmaşii acestora nu pot manifesta nici un fel de simpatie faţă de teatrul ortodoxist prost jucat pe scena Kremlinului… Şi, dacă ar fi stat de vorbă cu autenticii legionari din România, dl Heimbach ar fi aflat că aceştia au susţinut, consecvent, şi înainte şi după 1989, ieşirea României din sfera de influenţă a Moscovei şi integrarea acesteia în structurile occidentale.

Florin Dobrescu, Citește mai mult pe Buciumul