• Bursier al lui George Soros, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a intrat în atenția opiniei publice din nou, cu încă o declarație controversată, legată de sărbătoarea celor 100 de ani de la Unire: ”Romanii trebuie sa accepte ca noi nu vom putea si nici nu vrem sa sarbatorim 2018”.

Într-un interviu acordat unui ziar maghiar din Cluj, președintele UDMR acuză statul român că în ultimii 100 de ani a încercat în mod permanent și deschis să asimileze minoritățile. Asta la scurt timp după ce la congresul minorităților din Europa, organizat chiar de UDMR, participanții se pozau lângă plăcuța în limba maghiară a denumirii orașului Cluj-Napoca, iar în urmă cu 2 luni, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care asigură personal vorbitor de limbă maternă în instituţiile de sănătate şi servicii sociale. Într-adevăr asimilare deschisă…

Kelemen Hunor are mai degrabă un spin raportat la românii care se opun autonomiei, subiect respins în cele din urmă de majoritatea politică la negocierile de formare a noului Guvern. Președintele UDMR îmbracă în prime tema și spune că de fapt era vorba de o mai mare participare a autorităților locale în deciziile care le privesc. Și cu acel prilej, Hunor declara că a fost martor la”isteria antimaghiară extrem de violentă”, care s-a produs în România înaintea votului la moţiunea de cenzură.

O îngrijorare exprimată tot public de către președintele UDMR, în cadrul aceluiași interviu, este următoarea: ”Periodic ma tem ca din cauza faptului ca in Romania nu prea avem ce rezultate sa prezentam in anul centenarului, acest an va fi trecut cu un nationalism de prost gust”.

Desigur, o temă importantă de raportat ar fi lupta împotriva corupției, dorința locuitorilor României pentru un viitor mai sigur al generațiilor următoare, ale următorului Centenar. Însă ”periodic” președintele UDMR atacă devoalat oamenii legii care anchetează și trimit în judecată lideri UDMR și reprezentanți ai comunității maghiare din Cluj-Napoca, Harghita, Covasna sau Târgu Mureș.

Chiar ultimul congres național al UDMR, desfășurat la Zalău, în 2017, a fost un nou prilej pentru Kelemen Hunor să atace instituțiile de anchetă, să arate ce fel de Românie își dorește de fapt. Liderul UDMR a subliniat că Uniunea va continua să facă eforturi pentru a clădi în România ”statul de drept şi libertatea cetăţenilor”:

”Am avut experienţe neplăcute, instituţiile de forţă au fost folosite împotriva noastră, instituţiile statului au fost îndreptate împotriva noastră, instanţele judecătoreşti s-au îndreptat împotriva noastră. Este clar că trebuie să mergem mai departe pe drumul ales, să clădim o societate democratică şi liberă în care asemenea abuzuri nu se mai pot întâmpla. (…) Este o dramă absolut absurdă a tot ceea ce se întâmplă în contextul utilizării simbolurilor naţionale, există procese pe rol împotriva personalităţilor de marcă ale comunităţii noastre, sunt procese inventate, politice, care nu au de-a face cu cazuri clare de corupţie”, a afirmat Kelemen Hunor.

Printre invitații marcanți ai congresului era desigur și fostul viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, Anna Horvath, trimisă în judecată pentru corupție. Să nu uităm de retrocedările ilegale descoperite de procurori, contestate la rândul lor în spațiul public de UDMR.

Deci Kelemen Hunor nu dorește să sărbătorească Centenarul Unirii României în condițiile actuale, însă înțelegem că ar fi mai bucuros să vadă pentru viitor o Românie în care ”instituțiile statului”, ”instanțele judecătorești” să nu se poată îndrepta împotriva comunității lor?

Cu siguranță România va avea ce raporta la Centenar, cel puțin tot mai mulți corupți din UDMR scoși la lumină?

NapocaNews