Președintele american Donald Trump a condamnat toate formele de „violență, bigotism și ură”, inclusiv cele comise de „naționaliștii albi, KKK, neonaziști și toate grupările extremiste”, atunci când a vorbit sâmbătă despre violențele din Charlottesville, statul Virginia, a precizat duminică Casa Albă, după ce miliardarul american a devenit ținta criticilor pentru că nu a nominalizat toate aceste grupuri, informează Reuters.

„Președintele a spus foarte ferm în declarația sa de ieri (sâmbătă — n.r.) că condamnă toate formele de violență, bigotism și ură și desigur aceasta îi include pe naționaliștii albi, KKK, neonaziștii și toate grupările extremiste. El a făcut apel la unitate națională și le-a cerut tuturor americanilor să strângă rândurile”, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe.

Totodată, consilierul pentru securitate națională al președintelui american Donald Trump, HR McMaster, a calificat atacul ucigaș de sâmbătă asupra protestatarilor din Charlottesville drept un act de „terorism”, informează dpa. „De fiecare dată când este comis un atac împotriva oamenilor pentru a inspira frică avem de-a face cu terorismul”, a declarat duminică HR McMaster într-un interviu acordat programului This Week al postului ABC.

Și primarul din Charlottesville a fost de aceeași părere. „Cred că este clar că a fost vorba de un atac terorist în care o mașină a fost folosită pe post de armă”, a democratul Michael Signer postului NBC News. Signer l-a acuzat pe Trump că a suflat vânt în pupă acestor grupări rasiste cu discursurile sale agresive. „Uitați-vă la campania electorală pe care a condus-o”, a declarat Signer.

O femeie a fost ucisă și 19 persoane au fost rănite când o mașină a intrat într-un grup de contraprotestatari la un miting al naționaliștilor albi. Autoritățile l-au identificat pe șoferul mașinii în persoana lui James Alex Fields Jr, din Ohio, activist radical de stânga si anarhist. Tânărul, în vârstă de 20 de ani, a fost pus sub acuzare pentru omor calificat.

NapocaNews