Câmpul de luptă de la Mărăşeşti, acolo unde militarii români s-au opus armatei germane în primul război mondial, este reconstituit la Muzeul Naţional de Istorie. Mai mult de o tonă de pământ, crengi de prin parcuri şi bucăţi de pavaj scos din Centrul Vechi al Bucureştiului – asta au cărat muzeografii în camera în care putem vedea arme şi obuze, cartuşe şi morminte.

Reconstituirea câmpului de luptă de la Mărăşeşti a fost o temă în premieră pentru muzeografi: au cărat cu roaba peste o tonă de pământ pentru a acoperi 80 de metri pătraţi din incinta muzeului. Apoi au adus crengi şi bucăţi de pavaj pentru a reconstitui urmele luptelor dure de acum 100 de ani.

În peisajul de război sunt două manechine, soldaţi morţi, unul român şi unul neamţ. În rest sunt obiecte – armament şi muniţie originale, chiar din timpul Marelui Razboi.

Bătălia de la Mărăşeşti a fost, prin durată, proporţii şi intensitate cea mai mare confruntare de pe teritoriul românesc în decursul războiului mondial. A durat o lună întreagă, iar Puterile Centrale au fost fortate să renunțe definitiv la acțiuni ofensive pe frontul românesc. Armata Română a scos din luptă 60000 de soldați germani, care au murit, dispărut sau au fost răniţi.

NapocaNews