Punerea în aplicare a schemei privind cotele obligatorii de imigranți în cadrul Uniunii Europene nu va fi suficientă pentru a rezolva criza migrației din Europa, a declarat joi parlamentarul german Tobias Zech, relatează agenția MTI.

Membru al Uniunii Creștin-Sociale din Bavaria, Zech consideră că această situație necesită o soluție pan-europeană, susținută atât de Consiliul European, cât și de Parlamentul European.

„Dacă punem în aplicare o cotă pentru refugiați, trebuie să ne gândim și la consecințele acesteia. Ar însemna o interferență în drepturile fundamentale ale statelor membre, restrângerea liberei circulații a persoanelor și impunerea unor controale mai stricte asupra frontierelor statelor membre”, a spus Tobias Zech.

El a arătat și că economia Germaniei nu ar putea face față unui „aflux nelimitat” de persoane.

Planul de relocare a 160.000 de refugiați din Italia și Grecia în alte țări europene, în decurs de doi ani, a fost aprobat de UE în septembrie 2015, printr-un vot cu majoritate calificată. Dar până în prezent au fost relocate puțin peste 20.000 de persoane, iar Cehia, Ungaria și Polonia nu au primit niciun refugiat.

În hotărârea luată la 6 septembrie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a respins apelurile Slovaciei și Ungariei cu privire la cotele obligatorii introduse în 2015 pentru a reloca solicitanții de azil din Grecia și Italia.