Cartea ,,Valeriu Gafencu. O Biografie Teologica a Sfântului Închisorilor” scrisă de istoricul clujean Ionuț Ţene s-a lansat în Luxemburg. Românii din Diaspora îl celebrează pe Sfântul Închisorilor, asa cum l-a numit Nicolae Steinhardt pe Valeriu Gafencu.

Evenimentul s-a desfasurat la Parohia ortodoxă SaintMathieu 1– rue Vauban din Luxemburg, capitala ducatului, duminica, 3 septembrie a.c., la ora 12.30, după Sfânta Liturghie, în prezenţa unui numeros public de credincioşi ortodocşi.

Cartea a fost prezentata de Pr. paroh Constantin Duțuc, care a subliniat importanta martirilor si aparatorilor ortodoxiei din perioada comunistă pentru păstrarea credinţei si valorilor religioase ale poporului român. Unul dintre aparatorii ortodoxiei s-a ridicat la nivelul sfinteniei prin jertfa pentru mantuirea poporului creştin supus dictaturii comuniste care dorea distrugerea bisericii. Acesta a fost tânărul Valeriu Gafencu, care a ales libertatea sufletească în faţa materialismului comunist.

Cartea se bucură de o prefață semnată de Pr. Amfilohie Brânză și o postfață scrisă de Mircea Gălățeanu. ”Biografia teologică” a lui Valeriu Gafencu este o sinteză istorică științifică pe baza mărturiilor, memoriilor și arhiva CNSAS.

Istoricul clujean Ionuţ Ţene a prezentat biografia martirică a lui Valeriu Gafencu, „care este deja considerat un sfânt popular de către români. Valeriu Gafencu prin rugăciune şi credinţă a reuşit să se impună generaţiei sale din închisorile comuniste ca un sfânt în viaţă. Chiar şi temnicierii comunişti îl respectau pentru atitudinea sa dârză şi demnă în apărarea credinţei. Tânărul basarabean a înţeles ca un personaj dostoievskian să ia asupra sa toate păcatele poporului român greu încercat de comunismul ateu.Gafencu a realizat că asistă la un război nevăzut în care se încearcă ruperea legăturii dintre om şi Dumnezeu şi distrugerea credinţei de către comunism. Valeriu Gafencu s-a jertifit pentru libertatea şi mântuirea poporului”. A ales libertatea sufletească prin isihia în perioada cumplită a gulagului românesc şi a experimentului Piteşti. Prin imitatio Christi tânărul Gafencu a fost un model de sfinţenie şi dăruire pentru generaţia sa. Şi-a presimţit moartea asemenea sfinţilor şi a cerut lui Ion Ianolide să-i aducă o cămaşă, o lumânare şi o cruciuliţă în ziua trecerii la cele veşnice pe 18 februarie 1952. „Valeriu Gafencu e canonizat de poporul român şi în durata lungă a istoriei bisericeşti sunt sigur că va fi canonizat şi de BOR” a susţinut autorul.

”Am scris această biografie nu într‑un stil clasic arhivistic, cu detalii encomiastice din viaţa lui Valeriu Gafencu, cel supranumit Sfântul Închisorilor de Nicolae Steinhardt. Nu m‑a interesat să prezint exhaustiv viaţa istorică a lui Valeriu Gafencu, ci m‑am axat în principal pe prezentarea evoluţiei şi desăvârşirii sufleteşti a Sfântului Închisorilor. Relaţia cu Dumnezeu şi trăirea ca model exemplar hristic pentru contemporani e mult mai apropiat testimonial de crezul lui Valeriu Gafencu, decât o serie succesivă de întâmplări mundane nesemnificative în ecuaţia mântuirii. Paradigma acestei biografii teologice este transformarea omului în relaţia cu divinitatea şi semenii” scrie Ionuț Țene în Argumentul biografiei teologice a lui Valeriu Gafencu.

La finalul lansării autorul a oferit autografe românilor din Luxemburg prezenţi la lansarea cărţii. Ionuţ Ţene le-a transmis celor prezenţi că „românii din Diaspora prin participarea la slujbele religioase şi prin ridicarea de biserici efectiv recreştinează Europa occidentală care s-a îndepărtat de credinţă”.

NapocaNews