Distribuie articolul

România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește inegalitățile dintre regiuni, motiv pentru care Universitatea ‘Babeș-Bolyai’ organizează zilele acestea la Cluj o conferință în cadrul căreia zeci de specialiști din diverse țări ale lumii vor discuta soluțiile și politicile practicate la nivel mondial pentru nivelarea acestor discrepanțe.

Academicianul Benedek Jozsef, vicepreședinte al Senatului Universității ‘Babeș-Bolyai’ și organizator al conferinței ‘Polarizare regională și dezvoltare inegală în Europa Centrală și de Est. Provocări pentru politicile teritoriale inovative’, a explicat, luni, într-o conferință de presă, mecanismul prin care se calculează aceste inechități dintre regiuni.

‘În ultimii 15 ani în România inegalitățile din România au crescut în asemenea măsură încât în prezent, în conformitate cu un indice cu care măsurăm intensitatea acestor inegalități, este vorba despre indicele GNI, ne situăm pe primul loc în Uniunea Europeană. Adică, cu alte cuvinte, dezvoltarea economică susținută din ultimii 15 ani a fost însoțită de creșterea inegalităților din interiorul țării. Această problemă fiind stringentă și de actualitate pentru toate regiunile din România, ne-am gândit să organizăm o conferință cu Asociația de Studii Regionale din Marea Britanie și să aducem cei mai mari specialiști care să ne spună cum să gestionăm această situație, care sunt practicile cele mai bune pe plan european și global’, a declarat profesorul clujean.

Indicatorul menționat arată care este diferența dintre veniturile cele mai mari și veniturile cele mai mici ale populației, el fiind folosit pentru măsurători între diferite straturi sociale. Indicatorul are și o dimensiune teritorială, în sensul că se poate măsura diferența dintre nivelul de dezvoltare al diferitelor regiuni.

‘Problema este că diferența de venituri dintre regiuni, mai ales dacă prin acestea înțelegem județe, a crescut foarte mult în ultimii 10-15 ani. Este suficient dacă dau doar două exemple. Regiunea București-Ilfov se situează în prezent la 140 la sută din media de dezvoltare a UE, deci o depășește cu mult. În același timp avem județe precum Vaslui, Teleorman, Giurgiu, unde nivelul de dezvoltare reprezintă cam 30-35 la sută din media UE. Această foarfecă s-a deschis foarte mult. Este de ajuns să amintesc că Bucureștiul, în urmă cu 10 ani, era la 70 la sută din media UE, iar județele amintite au plusat și ele, dar foarte puțin, doar câteva procente’, a spus Benedek.

Unul dintre elementele care contribuie la crearea acestor diferențe mari este educația, infrastructura de cercetare-inovare fiind foarte concentrată din punct de vedere spațial, ca și forța de muncă calificată sau investițiile străine directe, care s-au poziționat, în ultimii 27 de ani, în regiunea capitalei și a câtorva alte orașe, printre care se numără și Clujul.

Principala sursă de remediere a situației este reprezentată de politica de coeziune și a resurselor financiare, așa-numita „specializare inteligentă” fiind considerată ca o strategie nouă, însă, în România, a menționat Benedek, problema este legată de capacitățile instituțional-administrative ale statului de a implementa soluțiile care există.

Specializarea inteligentă se referă, potrivit profesorului Jennifer Clark, de la Institutul Tehnologic Georgia (USA), prezentă la conferință, la o strategie de dezvoltare care implică prezența unor clustere care să concentreze industria sau tehnologia într-o anumită zonă.

Sally Hardy, directorul executiv al Asociației de Studii Regionale din Marea Britanie, a anunțat că se va discuta în aceste zile la Cluj inclusiv oportunitatea de a se deschide, în Europa de Est, o divizie a ASR.

Potrivit acesteia, din ASR fac parte membri ai mediului academic, dar și persoane implicate în crearea de politici regionale, asociația având astfel un rol important în dezvoltarea și amplificarea coeziunii dintre aceste două părți, titrează Agerpres.

‘Unul din rolurile majore al ARS este acela de a conduce comunicarea dintre cercetători și cei care lucrează în generarea de politici regionale și invers, de a disemina problemele întâmpinate de cei care creează politicile către mediul academic, pentru găsirea unor rezolvări’, a spus Sally Hardy.

Conferința ‘Polarizare regională și dezvoltare inegală în Europa Centrală și de Est. Provocări pentru politicile teritoriale inovative’ se desfășoară în perioada 11-13 septembrie la sediul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

NapocaNews