La Sfânta Liturghie prilejuită de hramul de anul acesta al Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași slujește un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte Nicholas, Mitropolit de Hama.

Arhim. Mina Dobzeu, deținut politic care l-a creștinat pe Nicolae Steinhardt în închisorile comuniste, premiat de IPS Teofan la Sfânta Liturghie de la Iași în fața a zeci de mii de oameni.

Mina Dobzeu, născut Mihail, a venit pe lume la 5 noiembrie 1921, într-o familie cu 7 copii din satul Grozeşti – Basarabia. Mihail a intrat în mănăstire de la vârsta de 13 ani, a luptat pe front în Al Doilea Război Mondial şi a venit în conflict cu regimul comunist de 3 ori în viaţa sa. În anul 1948 a fost arestat aproape un an pentru că s-a împotrivit eliminării religiei din şcoli. În 1957 este exmatriculat din Facultatea de Teologie Ortodoxă de la Bucureşti, fiind scos din monahism şi condamnat la închisoare pentru critici la adresa regimului, care începuse prigonirea clerului. Părintele Dobzeu trece prin temniţele comuniste – Galaţi, Jilava, Gherla şi prin colonia de muncă din Delta Dunării. În închisoarea de la Jilava avea să-i întâlnească pe cei din lotul Noica: Constantin Noica, Nicolae Steinhardt, Dinu Pillat, Alexandru Paleologu, Sergiu Al. George. Ultimii doi au fost de faţă la ceremonialul religios prin care Steinhardt a fost creştinat, la 15 martie 1960. A fost eliberat din puşcărie la amnistierea deţinuţilor politici din 1964. Dar în 1988 este considerat din nou duşman al regimului şi este băgat din nou în puşcărie.

NapocaNews, Foto: Doxologia