Are proprietăţi detoxifiante, antioxidante şi antibacteriene, fiind util în tratarea diabetului, tulburărilor hepatobiliare şi a bolilor reumatice. Brusturele conţine uleiuri eterice, substanţe amare, săruri minerale şi vitamine din complexul B. Din revista „Click! pentru femei“ afli cum să prepari din această plantă remedii pentru reducerea glicemiei şi nu numai!

Infecţiile tractului urinar pot fi combătute cu ajutorul ceaiului din rădăcină de brusture. Planta conţine substanţe cu rol antibiotic, care tratează cu succes afecţiuni precum cistita, nefrita, infecţiile urinare, titrează Click.

Pentru prepararea ceaiului ai nevoie de 2 linguriţe de rădăcină măcinată, pe care o fierbi 5 minute într-o cană cu apă. Ceaiul rezultat se poate bea atât cald, cât şi rece, câte 2 pahare pe zi.

Brusturele este folosit în tratamentul contra alopeciei (căderea temporară a părului).

De asemenea, combate şi mătreaţa. Pentru căderea părului ­ se foloseşte decoctul de brusture, combinat cu cel din frunze de urzică. Cu amestecul de lichide îţi clăteşti părul.

Brusturele ajută la tratarea celor mai frecvente infecţii ale pielii, cum ar fi acneea, furunculoza sau cuperoza.
Este una dintre plantele cu cel mai puternic efect antimicrobian, deoarece conţine o substanţă al cărei efect e comparabil cu al penicilinei. Brusturele e eficient în consum intern, sub formă de decoct.

Se prepară din rădăcină de brusture şi de cicoare, 30 g de amestec la un litru de apă. Se fierb rădăcinile timp de 5 minute, se strecoară lichidul şi se bea pe parcursul unei zile. Se foloseşte şi sub formă de cataplasme. Frunzele spălate se stropesc cu ulei de eucalipt şi se aplică pe locurile afectate de acnee. Compresele se schimbă de 3 ori pe zi, iar tratamentul durează 2-3 săptămâni.

Rădăcina de brusture are proprietatea de a scădea zahărul din sânge, de aceea este recomandată celor care suferă de diabet.

Acţiunea hipoglicemică a plantei se datorează conţinutului foarte ridicat de inulină. De asemenea, scade eliberarea de glucoză la nivel hepatic şi stimulează secreţia de insulină din celulele pancreatice.

Decoctul din rădăcină de brusture se prepară din 2-3 linguriţe de rădăcină măcinată. Se fierb într-o cană de apă până se pierde o treime din lichid. Se strecoară, iar decoctul se împarte, de regulă, în 2 porţii. Se beau dimineaţa şi seara.

NapocaNews