In plina criza separatista, presa din Spania da exemplul dorintei de unire a Romaniei si R. Moldova.

Zilele acestea Catalonia este in centrul atentiei. Toata lumea asteapta sa vada daca premierul Carles Puigdemont va lamuri situatia in ceea ce priveste proclamarea independentei regiunii. Si, in functie de asta, reactia Spaniei.

Multi au scris ca exemplul Cataloniei ar putea oferi si altora idei pentru a cere independenta. Corsica, Flandra, Insulele Feroe sau Noua Caledonie sunt cateva regiuni care ar putea gasi inspiratie in experienta Cataloniei.

Insa in timp ce separatismul, nationalismul si secesionismul sunt curente care par sa fie in crestere peste tot in Europa, exista si opusul, arata jurnalistii de la La Tribuna de Catagena. Ei trec astfel in revista regiunile sau natiunile care incearca, din contra, sa se uneasca, pentru ca impartasesc aceleasi valori culturale si istorice

Asadar, lista nu putea sa nu contina povestea Romaniei si a Republicii Moldova. Jurnalistii spanioli observa ca nu doar identitatea comuna romaneasca leaga cele doua state, ci si ajutorul pe care moldovenii l-ar primi astfel, ei urmand sa intre automat in Uniunea Europeana daca o unire ar fi decisa.

Mai mult, ei insista putin pe istoria Republicii Moldova, care a obtinut independenta la inceputul anilor ’90. Republica Moldova a obtinut recunoasterea oficiala a statalitatii la 2 martie 1992.

Asadar, dupa experienta independentei, exista moldoveni, chiar daca nu toti, care cer reunificarea cu Romania, remarca spaniolii.

Pe langa Romania si Republica Moldova, jurnalistii mai dau si alte exemple (mai putin probabile) de state care s-ar putea unifica: Grecia si Cipru sau chiar varianta unirii Danemarcei, Suediei si Norvegiei intr-un singur regat unit.

NapocaNews