Zilele trecute a avut loc la Viena un eveniment emoționant. În ultimii ani în capitala Austriei un grup de oameni inimoși din jurul Asociației Culturale ”Mihai Eminescu” sau a publicației ”Jurnalul Românesc” au reușit să construiască o puternică paradigmă românească, un pod între românii din Diaspora, autoritățile române din țară și guvernele țărilor europene. Nu întâmplător Viena este considerată deja capitala culturală, și nu numai, a românilor din Diaspora, datorită acestor oameni care iubesc cultura și valorile românești, pe care le promovează cu generozitate. Tot la Viena a luat ființă cea mai puternică agenție de presă a românilor din străinătate: Diaspora Azi. În temeiul acestor acțiuni cu care ne-a obișnuit Asociația Culturală ”Mihai Eminescu” s-a organizat la Viena ”Zilele Teiului Eminescian”, în orașul în care Poetul Național a studiat. Un vlăstar din teiul lui Eminescu a trecut Carpații la Viena în memoria celui mai iubit poet al românilor, ca un remember peste timp pentru tinerii români din capitala Austriei să nu uite de unde au plecat și de unde se trag. Laura Hant, președintele Asociației Culturale ”Mihai Eminescu” a fost inițiatoarea și sufletul organizării acestui eveniment care celebrează Poetul Național și cultura română la Viena. Edilul şef al Iaşului a sosit la Viena cu un vlăstar din teiul eminescian. Primarul Chirica a participat, alături de autorităţile locale din capitala Austriei, la plantarea unui vlăstar din teiul lui Eminescu în parcul municipal din Viena, dovedind că iubește și apreciază poezia și simbolistica eminesciană. Sâmbătă, 21 octombrie, de la ora 11.00, în Stadtpark din Viena a fost organizată o ceremonie specială, în cadrul căruia s-a plantat un puieț recoltat din teiul lui Eminescu aflat în parcul Copou din Iaşi.

Arborele a fost sădit lângă viitoarea statuie a lui Mihai Eminescu, prilej cu care a fsot dezvelită o placă ce marchează acest eveniment. La ceremonie au participat şi au susținut alocuțiuni primarul Mihai Chirica, Ambasadorul României la Viena, Excelența Sa Bogdan Mazuru, Ambasadorul Republicii Moldova la Viena, Excelența Sa Victor Osipov, președintele Institutului Cultural Român, parlamentarul austriac Harald Troch și directorul Muzeului Unirii din Iași, Aurica Ichim. În aceeaşi zi, de la ora 18.00, la Haus der Begegnung Mariahilf, a fost organizat un excelent program muzical-artistic susținut de Ansamblul „Ciprian Porumbescu” din Suceava, în memoria marelui compozitor care a studiat la Viena și a fost prieten cu Eminescu. Irina Cornișteanu, președintele ICR Viena a transmis  mesajul ei de felicitare pentru deosebitul eveniment. Evenimentele culturale de la Viena au avut și sprijinul Muzeului Unirii din Iași și al Primăriei Municipiului Iași. Universitatea Agronomică din Iași a atestat autenticitatea teiului eminescian din parcul Copou. Cu prezentarea de carte, cu expoziția de tablouri și cu un concert minunat al lui Vali Bogean Band și ansamblului „Ciprian Porumbescu” din Suceava s-a întregit oferta culturală românească de la Viena, în fața a peste 400 de participanți.

De acum încolo turiștii români care vor trece prin parcul municipal din Viena pot să vegheze la umbra teiului lui Eminescu și să recită o poezie din opera marelui poet, care de zilele trecute și-a întins geniul tutelar prin seva verde care a pulsat acum aproape două sute de ani la declarațiile de dragoste față de Veronica Micle sau la versurile patriotice dedicate istoriei eroice a poporului român. Felicitări Viena! Să nu trecem prin capitala Austriei fără să vizităm teiul lui Eminescu.Teiul eminescian e un simbol cultural al unității românilor dincolo de frontiere.

Ionuț Țene